Hírek

2013.05.24. 17:55

Akcióban a viharvadászok

Székesfehérvár – Lélegzetelállítóan izgalmas, sőt, gyönyörű, mégis hatalmas károkért, sérülésekért lehet felelős egy vihar. Zivatarok, villámcsapások, szupercella és tornádó, mind olyan jelenségek, melyek hazánkban épp úgy kialakulhatnak, mint másutt. Nem kell a közép-amerikai térségig menni ahhoz, hogy egy izgalmas pillanat tanúi lehessünk, igaz, érdemes vigyázni – állítja Molnár „Stroman” Ákos.

Miskei Anita

Az elmúlt hét végén éppen a Balaton térségében lehettünk tanúi rendkívüli időjárásnak, szupercella alakult ki. Másutt pedig diónyi nagyságú jégdarabokkal érkezett a vihar. A szakemberek szerint bár az áprilist nevezzük szeszélyesnek, a májusi időjárás még több izgalmat tartogat azok számára, akik a viharos időben az eget kémlelik.

- Gyermekkoromban kezdődött minden, a viharok, villámlások egyszerűen magukkal ragadtak, le sem tudtam róluk venni a szemem. Aztán előbb egy fekete-fehér képeket készítő fényképezőgéppel, majd egy kamerával kezdtem rögzíteni az eseményeket. Kézzel írt időjárás naplót vezettem, s illusztráltam a látottakat – mesélte Molnár „Stroman” Ákos, a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének szakmai vezetője.

Molnár "Stroman" Ákos és kollégája Szlovéniában vadászott szupercellára (Fotó: Laczkó "Zsuzzzs" Zsuzsanna)

– 2003 őszén aztán egy barátommal arra gondoltunk, hogy létrehozunk egy honlapot, ahol a laikusok is tájékozódhatnak, s ahol megoszthatjuk másokkal eddigi tapasztalatainkat, információinkat, fényképeinket, tudásunkat, ami aztán 2005-ben tényleges, elérhető honlappá formálódott. Az oldal tevékenységével a magyarországi viharkutatást, és az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos veszélyjelző tevékenységét támogatja. A viharvadászatok, illetve viharkár-vadászatok megszervezésével, az azokból származó információk továbbításával, illetve az adatok feldolgozása révén hozzájárulunk az előrejelzési technikák fejlesztéséhez.

- Célunk, hogy a látogatók fórumainkon készített beszámolói, feltöltött képei, videói, mérései révén minden eddiginél pontosabb képet kapjunk Magyarország és térsége szupercella és tornádó veszélyeztetettségéről. Elsődleges céljaink között szerepel továbbá a látogatók zivatarokkal kapcsolatos ismereteinek bővítése, amihez ismeretterjesztő anyagaink és saját írásaink, elemzéseink járulnak hozzá. Egyfajta tudományos hátteret is biztosítunk az érdeklődők számára, melyben megismerhetik a viharok, szupercellák szépségét, de azok veszélyeit is. Egyre több ember érdeklődik a viharok, szupercellák iránt, néhányunkat lenyűgöznek a viharok, mások éppen az elszenvedett károk, sérülések miatt ássák mélyebbre magukat az időjárási jelenségekbe – mesélte Molnár Ákos.

A fiatal szakértő hozzátette, sosem szabad azonban megfeledkeznünk a viharok veszélyességéről. Épp ezért fontosak ismeretterjesztő fórumaik, s a tudományos háttér feltárása, hiszen – emelte ki példaként – villámlást nem csak szupercella idején figyelhetünk meg. Kisebb viharok, zivatarok esetén is előfordul a villámlás, mely a legveszélyesebb komponense az egésznek. – Jöhet jégeső, szélvihar, vagy éppen tornádó, azt érdemes biztonságos helyről megfigyelni. Villámláskor személygépkocsiba húzódva nem érhet bennünket baj. Ugyanakkor, ha mellénk csap a földbe a villámlás, már az is végzetes lehet. Álljunk ilyenkor zárt lábbal, nagyobbak az esélyeink.

Harcz "Floo" Endre fotós : Szlovéniában egy lenyűgöző viharnak voltak tanúi a viharvadászok, Molnár Ákos a szupercella kialakulásának hátterét is feltárta

Molnár Ákos arról is mesélt, nem ritka itthon sem a szélsőséges időjárás, tornádónak, szupercellának, 120-140 kilométer/órás sebességgel fújó szélnek megélői, elszenvedői lehetünk. – Ha van egy komolyabb vihar előrejelzés, azért szívesen utazunk Ausztriába, Szlovéniába, Szlovákiába, de jártunk már Amerikában is. Többféle időjárási modellt figyelünk, magunk is végzünk elemzéseket, reggelente előrejelzéseket készítünk, s ha ténylegesen számíthatunk szupercellára, indulunk a viharzóna felé. Ha viharvadászatra alkalmas az idő, kis csapatunk lázba jön, s a várható helyszínre akár két nappal korábban is elutazunk. Persze biztonságos helyről figyeljük az eseményeket, de úgy, hogy az látható, fotózható legyen. A „szezon” áprilisban kezdődik, már van egy-két helyzet, de az igazi viharvadászatra május és augusztus között alkalmas az idő. Télen nem jellemző szupercella kialakulása, nem úgy, mint most. Hazánkban egyébként a délnyugati térségben, főként Baranyában és Zalában láthatók szupercellák, illetve Szlovéniában. Ott már több ízben jártunk viharvadászaton – tette végül hozzá „Stroman”.

Szeszélyes, akár csak a nő - jegyzet

A változékony, szeszélyes időjárást talán sosem értjük meg teljesen, ismerjük ki igazán. Olyan, akár egy nő, akiről a férfiak úgy hiszik, ismerik már. Pedig mennyire nehéz választ találni arra, vajon a Balaton fölé mikor tör be a vihar a kánikulában. Amikor az északi parton, a hegyek fölött már ott húzódik a „gerenda”, a felhőcsík, mely figyelmeztet. S aztán betör a tó fölé egy perc alatt, hatalmas széllökéssel érkezik, leteríti a nádast, máskor pedig csak az eső locsolja Veszprémet, Tapolcát, s a strandolók békésen napozhatnak. Mert az időjárás szeszélyes, kiismerhetetlen, akár a nő. De nem érdemes taktikázni, csak figyelni, s szeretni kell. S akkor majd lenyűgöz mindenkit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!