Hírek

2013.04.17. 16:43

Támogatott képzésekkel is felfrissíthető a tudás

Aba - A vidéken élők helyzete, különösen a hátrányos helyzetű községekben élőké egyre nehezebb. Munkát találni nem könnyű. A településen korábban is szerveztek már képzéseket, most az informatikai kompetenciák erősítésében segítenek.

Miskei Anita

Nem csak a hátrányos helyzetű térségekben, hanem mindenütt nehéz elhelyezkedni, jó, jövedelmező állást találni. Ha valakinek a képzettsége sem megfelelő, még kisebbek az esélyei. Az álláskeresési technikák mellett a képzések épp oly fontosak. Az elavult szakmák helyett újak elsajátítása jelenthet segítséget a munkát keresőknek. A  gazdaság szereplőinek igényeit igyekeznek nyomon követni a képzők, felnőttképzők mellett a szakmai tanfolyamot szervezők, de már a középiskolák és az egyetemek is.  Abán Bor Péter segítségét kérhetik azok, akik úgy döntenek, belevágnak egy új képzésbe, s bővítik tudásukat.

A fiatalok számára nem ismeretlen a számítógép használata, ebbe vonják bele egyre inkább az időseket (Fotó: Nagy Norbert)

A projekt általános célja, hogy a magyarországi felnőtt korú lakosság idegen nyelvi és informatikai tudásának, képességeinek fejlesztésével hozzájáruljon a foglalkoztatás bővüléséhez és a gazdaság versenyképességének növeléséhez, legalább 100 ezer  fő bevonásával. A ma már elengedhetetlen  alapinformatikai kompetenciák könnyen megszerezhetők a képzés során. A program ECDL vizsgafelkészítő program négy moduljának elsajátítására van lehetőségük a résztvevőknek, s ezzel új lehetőségek nyílhatnak meg az álláskeresők számára a munkaerő piacán.

A program kiemelten kezeli a munkanélkülieket, a kismamákat, a romákat, a legszegényebb környezetben élőket és a 45 év felettieket. Ám bárki jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves és nincs nappali tagozatos államilag finanszírozott középiskolai és felsőoktatási hallgatói jogviszonya, illetve nem vesz igénybe más, azonos témájú uniós képzési támogatást. Az élethosszig tartó tanulás jegyében a képzéseknek nincs felső korhatára.

Napjainkban hazánkban a felnőtt lakosság körülbelül 85 százaléka nem beszél semmilyen idegen nyelvet, de az informatikai képzettség területén is hasonlóak az adatok. Ugyanakkor már szinte alig van olyan álláshirdetés, ahol minimális elvárásként nem kérnek idegen nyelvi, illetve informatikai alapismereteket.

S bár a képzések nem oldják meg az álláskeresők minden gondját, mindenképpen könnyebbé tehetik számukra az elhelyezkedést. Növelhetik esélyeiket. Nem csak azért, mert a számítógép használatával akár az internetes felületeken is böngészhetik a meghirdetett munkahelyeket, hanem azért is, mert több munkakörben is helyt állhatnak a későbbiekben - vélekedtek a szakemberek. A kis községekben, falvakban csak később derül ki, milyen a kereslet az újabb képzésekre, akadnak-e jelentkezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!