Hírek

2013.04.04. 20:51

Részletekben is lehet adót fizetni

Fejér megye - Jelentős változásokkal kell számolnia idén azoknak, akiknél adóhátralék mutakozik a közelgő szja-bevalláskor.

Klecska Ernő

A jelenleg hatályos szabályozás szerint az a magánszemély, aki vállalkozási tevékenységet nem folytat, a személyijövedelemadó-bevallásában nyilatkozhat úgy, hogy befizetendő adóját az esedékességtől számított legfeljebb 6 hónapon keresztül, havonként egyenlő részletekben teljesíti, az első részlet megfizetésének határideje 2013. május 21. Erre azonban csak akkor van lehetősége, ha a bevallásban szereplő személyijövedelemadó-fizetési kötelezettsége nem haladja meg a 150 000 forintot - tájékoztatott a NAV megyei igazgatósága.

Más esetekben a fizetési kedvezmény igénybevételéhez az adózónak kérelmet kell benyújtani az adóhatósághoz, amely irányulhat a tartozás törlésére, mérséklésére, részletekben, illetve fizetési halasztás útján történő megfizetésére.

A gyorsabb elbírálás érdekében az adózónak lehetősége van adatlapon előterjesztenie kérelmét, amely a www.nav.gov.hu honlapról letölthető. A kérelemhez csatolni kell az adatlapon megjelölt igazolásokat, egyéb bizonylatokat. Ugyanakkor az elektronikus bevallás benyújtására kötelezett adózók fizetési könnyítési és adómérséklési tárgyú kérelmüket is kizárólag elektronikus úton terjeszthetik elő a FAM01, illetőleg FAG01 számú űrlapon.

A 2013. január 1-jétől hatályos szabályozás alapján a fizetési kedvezményi kérelem benyújtása esetén a magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak illetékfizetési kötelezettsége nem keletkezik.   A gazdálkodó szervezeteknek ugyanakkor a kérelem benyújtásával egyidejűleg meg kell fizetni az eljárási illetéket, melynek összege 10 000 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!