Hírek

2013.02.17. 18:36

Nem igazak a rémhírek

Balázs Sándor alezredes híresztelésnek nevezi a Váli-völgyről terjedő "pletykákat".

Klecska Ernő

A bicskei kapitány a bicskei internetes újság kérdésére válaszolt az ügyben. Internetes laptárunk főszerkesztője, Ízing Antal egy Facebookon terjengő, a hétvégén munkatársainkhoz is eljutott, több gyermek zaklatásáról, eltűnéséről szóló hírre reagálva kérdezte a rendőri vezetőt.

Balázs Sándor rendőr ezredes, bicskei kapitány a Bicske környékén „állítólag” mozgó, és ott a „gyermekeket zaklató” ismeretlen személyekről szóló hírekkel kapcsolatban leszögezte: a rendőrkapitányág az információk alapján a szükséges intézkedéseket bűnügyi és közrendvédelmi vonalon is azonnal megtette.

Soron kívüli adatgyűjtésbe kezdtek az állítólagos „Csabdi ügyben”, ahol kiderült: 2013. januárjának első felében - a pontos nap nem ismert - egy 6. osztályos csabdi kisfiú zuhogó esőben, a reggeli órákban az iskolába tartott. Megállt mellette egy szürke kisbusz, amelyben pár munkásruhás férfi tartózkodott. Feltehetőleg jóindulatúan és segítő szándékkal megkérdezték tőle, hogy az esőre való tekintettel elvigyék-e az iskolába. Mivel a fiú nemleges választ adott, elköszöntek egymástól.

A gyermek ezt később otthon elmesélte az édesanyjának, aki erről a facebook közösségi oldalon egy bejegyzést tett közzé tényszerűen, kommentár nélkül. Minden bizonnyal ezt forgatta ki valaki, majd egyre többen módosították ezt a saját szájuk íze szerint.

A rendőrség – mutatott rá a kapitány – a levelekben felmerült további információkat soron kívül ellenőrizte. Minden esetben megállapították, hogy azok alaptalanok, valótlanság minden olyan eddigi jelzés, amely gyermekek zaklatásáról vagy "elrablásáról" szólnak. Ezt követően a bicskei kapitányság bűnmegelőzési célzattal megjelentetett az illetékességi területén található iskolákban, első sorban az első jelzésben olvasható tanintézményekben – Bicskén, Csabdin és Felcsúton – illetve a közrendvédelmi szakterület dolgozó rendőrök is feladatul kapták a gyakoribb járőrözést.

A rendőrök a polgárőr szervezeteket is bevonták az ügybe – ügyelve arra, hogy ne törjön ki pánik. A kapitány levelében leszögezte: - a lakosság megnyugtatásául tehát szeretném markánsan leszögezni, hogy nincs olyan veszély amely gyermekeink sérelmére történne. Nincs fekete autós, fekete öltönyös gyermekrabló, vagy gyermekeket molesztáló ismeretlen személy. Valaha nyolcadik kerületi nyomozóként sok hasonló ügyet oldottam meg, így a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények elkövetőinek elfogására fokozott figyelmet fordítunk. Jelen esetben azonban nincs ilyen ügy, nincs erre utaló megalapozott jelzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!