Hírek

2013.02.01. 07:25

A hálapénzt erősítik?

A Független Pénztárszövetség szerint az új jogszabály, amely szerint januártól az egészségpénztár tagjai részére betegségbiztosítást is vásárolhat, ellentétes a Pénztártörvény alapelveivel, a biztosítók SZJA-mentes kárkifizetése pedig hálapénzzé válhat.

Klecska Ernő

Az egészségpénztárak célja, hogy a mindenkori társadalombiztosítás ellátásait egészítsék ki vagy pótolják, a gyógyítás mellett az egészségmegőrzésre is fókuszáljanak. A biztosítók ezzel szemben nagy hagyományokkal rendelkeztek a betegségbiztosítás területén: ilyen termékek már a második világháború óta szerepelnek a portfóliójukban. Az OEP mellett mindkét pillérnek megvan a létjogosultsága, hiszen különböző feladatot töltenek be. Már csak azért sem versenytársai egymásnak, mert ügyfélkörüket és szolgáltatásaikat eltérő alapokon szervezik.

A betegségbiztosításnak az egészségpénztárak által finanszírozható körbe történő beemelése több ponton ellentétes a Pénztártörvény elveivel. Egyrészt az egészségpénztár működési alapelve a szolgáltatásoknak a pénztártagok részére történő közvetlen megszervezése, másrészt alapvető célja a prevenció, a betegségek megelőzése. A biztosítótársaság a betegség esetén és időtartamára történő pénzbeli kifizetése után magára hagyja a beteget a probléma megoldásában, arról nem is beszélve, hogy a betegek a biztosítók által fizetett kártérítési összeget könnyen adózatlan hálapénzként használhatják fel, ami a magyar egészségügy egyik legnagyobb rákfenéje – véli a szövetség.

Lukács Marianna: "Már csak azért sem versenytársai egymásnak, mert ügyfélkörüket és szolgáltatásaikat eltérő alapokon szervezik..." (Fotó: Pénztárszövetség)

Ahogy az egészségpénztár elveivel ellentétes a betegségbiztosítás beemelése a finanszírozható körbe, ugyanúgy értelmezhetetlen, hogy a biztosítók ügyfeleik részére rendszeres időközönként szűrővizsgálatokat fizessenek. Mindenki számára belátható, hogy a szűrővizsgálat nem egy jövőben esetlegesen bekövetkező esemény, hanem egy tudatosan megtervezett prevenciós program része. Az, hogy egyes biztosítók ezt mégis kínálják az ügyfeleiknek, vélhetően kockázat-elbírálási célokat szolgál. Az új intézkedés sok bizonytalanság mellett egy ponton nem hagy kétséget: az üzleti betegségbiztosítások után, ha díja önkéntes egészségpénztáron keresztül kerül befizetésre, mostantól jár adókedvezmény.

Az üzleti betegségbiztosítások díjbevétele 2012. I-III. negyedévben 5,6 milliárd forint volt, szemben az előző év azonos időszakában realizált 4,69 milliárd forinttal.
– Mindennél fontosabb, hogy az évről-évre érzékelhetően szűkülő OEP-ellátás mellett a magyarországi munkáltatók és az itt élők egészségük biztosításában minél több pillérre támaszkodhassanak – állítja Lukács Marianna, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes docense, a Független Pénztárszövetség elnöke. Optimális a két szektor azonos nagysága lenne bevétel és a lefedett lakosság tekintetében is, de ehhez még sokat kell fejlődniük a biztosító társaságoknak. Abból kiindulva, hogy az egészségpénztári szektor ezeket az eredményeket két évtized alatt érte el, a szakember szerint a biztosító társaságok valószínűleg 2020-ra kerülnek egy súlycsoportba az önkéntes pénztárakkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!