Hírek

2012.08.27. 07:03

Ki jogosult és miként egészségügyi szolgáltatásra a jogszabályváltozások után?

Székesfehérvár - A 2012. január 1-jétől életbe lépő jogszabályváltozások az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak körét is érintették. A bonyolult helyzetben a NAV szakértői segítettek eligazodni.

Klecska Ernő

Azok a magánszemélyek, akik 2011. december 31-ig rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban vagy az egészségkárosodott személyek szociális járadékban részesültek, 2012. január 1-jétől kezdve rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás  címen, azok pedig, akik korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesültek korhatár előtti ellátás címen kapják a továbbiakban a nyugdíjukat, illetve járadékukat  - tájékoztatott Megyesi Otília, a  a  NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága jogi, tájékoztatási és törvényességi főosztály ügyintézője.


 A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, s e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 16. paragrafusa tartalmazza az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak körét, amely 2012. január 1-jétől bővült.  A változás következtében 2012. január 1-jétől egészségügyi szolgáltatásra jogosult  többek között  az a személy is, aki megváltozott munkaképességű személyek ellátásában, a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény alapján korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban, az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvényben meghatározott balettművészeti életjáradékban részesül.

  A Tbj. 39. Ő (2) bekezdése arról rendelkezik, hogy annak a belföldi magánszemélynek, aki nem biztosított, és egyéb jogcímen sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.
 Az eddigi szabályok értelmében bármely nyugdíjfajtában (pl.: öregségi, korengedményes, rokkantsági nyugdíj) részesülő magánszemély jogosult volt egészségügyi szolgáltatásra. Ez 2012-től sem változott, a jogalkotó továbbra is biztosítja az egészségügyi szolgáltatást  többek között  az öregségi nyugdíjban részesülő személyek, illetve az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltő azon személyek részére, akik a nyugdíjreform során hozott új ellátások valamelyikében részesülnek.

 Mindezidáig úgy tűnt, hogy azok a magánszemélyek, akik például a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülnek 2012. január 1-jétől kötelezettek egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére.  A jogalkotói szándék azonban nem az volt, hogy ezek az emberek egészségügyi szolgáltatási járulékot fizessenek, ezért ezt a hiányosságot a jogalkotó pótolta 2012. január 1-jétől visszamenőleg. A nyugdíj rendszer átalakításával 2012. január 1-jétől az előbbiekben említett ellátásokban részesülők tekintetében az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság nem változott, a nyugdíjban, illetve a fenti ellátásokban részesülők továbbra is jogosultak egészségügyi szolgáltatásra egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése nélkül is - húzta alá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!