Hírek

2012.07.09. 15:29

Toronyórajavító tábor Fehérváron - Ha rajtuk múlik, ketyeg!

Székesfehérvár - Ha középiskolás lenne a fiúgyerek, rögvest küldeném fel a toronyba, toronyórajavító táborba. Utóbbi talán nem passzol a digitális valóságba, viszont izgalmas, újszerű, érdekes.

Kocsis Noémi

Akár hiszik, akár nem, bár húsz méterrel még közelebb is vagyunk a Naphoz, az óratoronyban ezúttal hűvösebb van, mint odakint. Kellemes szellő lengedezteti az ó redőnyzetet, ami mögött három ifjú táborozó éppen a több mint 180 éves, valamikori óraszerkezetet zsírozza, tisztítja a székesegyház egyik tornyában, csekély 20 méter magasságban.
- Anonim mestertől származó, 1830-1850-ből való szerkezet, a mesterjegy alapján az alapanyag-gyártót lehetne legfeljebb azonosítani - mutatja Kovács Jenő órásmester, aki a tábort már tavaly szerette volna tető alá hozni. A torony ott volt, a régi mechanikus óraszerkezet ott volt, már csak érdeklődő középiskolásokra kellett találni. Sikerült.

- Ezt a szerkezetet 1954-ig használták, mikor is polgári védelmi megfigyelő funkciót kapott a templomtorony, a régi számlapokat pedig ledobálták - eleveníti fel a most is érdekes történetet az órásmester.  - Teljesen elhanyagolt állapotból kezdtük el a fiúkkal szétszedni június végén, ők egyesével vitték le a lépcsőkön, majd a MÁV Vagon Kft. szakembereinek segítségével, egy nagy nyomású homokfúvó kamrában alaposan letisztították, rozsdátlanították. Az órásműhelyben lefestettük a vázát, az eredeti feketére. Jelenleg a felhúzón dolgoznak a fiúk.


A fiúk - azaz  Kiss Benjámin, Petri Márton és Somay Nándor - mindhárman ciszteres diákok. A kérdésre, miszerint mi a búbánat fog meg három digitális bennszülöttet egy ládányi koszos, zsíros alkatrészben, amit egyesével, 120 lépcsőfok ide-oda megjárásával lehet csak elfogadható állapotba hozni, a fiúk igazi szakis hozzáállással kezdik ecsetelni az ipari kézimunka, a mesterségbeli tudás és a helyi történelem közös vonzását. Az a jó ebben, hogy itt testközelbe kerültek az alkatrészek, a régi tárgyak, az óra története - ráadásul mindezt kézbe is foghatják, hisz most ők a gazdái.
A valamikor négy méteres ingájú, felhúzás nélkül egy napig járó óraszerkezetet ketyegő állapotig tudják restaurálni. Az órásmester bír még néhány hasonlóval - ezekből  a Bazilikában, egy földszinthez közeli teremben már a jövő héten kis óraszerkezet-történeti kamarakiállítást rendeznek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!