Hírek

2012.06.10. 17:24

Emlékezés a deportálások évfordulóján

Székesfehérvár - A Mártírok emléknapját tartotta vasárnap a fehérvári zsidó hitközség az emlékcsarnokban és a zsidó temetőben.

Szabó Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

A  Fejér megyei, székesfehérvári  zsidóság deportálásának 68. évfordulójára, a holokausztra emlékeztek  és tartottak istentiszteletet. A   fehérvári zsidó hitközség  alelnöke, Neubart István azokról a sírgyalázásokról, antiszemita jelképekről, feliratokról  is beszélt, amelyeket a csarnok  falára, a sírokra festettek.  Szerinte  tudatos, szélsőséges akcióról van szó.
Megnyugvással vették tudomásul, hogy  az országos és a városi  vezetők is kifejezték felháborodásukat a történtek miatt, a köztársasági elnök kezdeményezésére pedig közös közleményt adtak ki. Hisszük, hogy gátat tudunk szabni az ordas eszméknek, tette hozzá.      
Szénási  Jonathan Sándor  református lelkipásztor  felidézte a holokauszthoz kapcsolódó próféciát, és reményét fejezte ki, hogy  olyan idők következnek Magyarországon, amikor a  köztünk, velünk élő zsidó honfitársak  számára   nem jelentenek majd  félelmet a hagyományos nemzeti  jelképek, viseletek.  
Az istentiszteletet Darvas István  rabbi és Vencel György  kántor tartották,  majd a jelenlevők a temetőben lerótták kegyeletüket  az első világháborús  emlékműnél és a mártírok  emléksírjánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!