Hírek

2011.04.20. 13:01

Melegszervezetek háborognak az új alkotmány miatt

Több melegszervezetet feldühített, hogy az új magyar alaptörvény tiltja az azonos neműek házasságát, és nem védi a homoszexuálisok jogait - jelentette szerdán a Digital Journal című, angol nyelvű internetes újság.

MTI

A nemzetközi melegszervezetek szövetségének európai részlege (ILGA-Europe) elítéli, hogy a magyar alkotmány kizárólag férfi és nő között ismeri el a házasságot.
"Ez a korlátozó meghatározás egyértelműen bizonyítja, hogy Magyarország a legmagasabb szintű törvényében intézményesíteni akarja a homofóbiát" - idézi a lap Martin K. I. Christensent, a szervezet társelnökét, aki eredetileg a melegek egyik lapjának, a Pink Papernek nyilatkozott egy riport keretében.
"Miközben Magyarországon az azonos nemű párok számára már van törvény a regisztrált élettársi viszonyról, egy ilyen alkotmányos előírás - ha elfogadják -, azt jelenti majd, hogy az azonos nemű partnerek jogi szempontból nem lesznek egyenlők a különböző nemű partnerekkel. Továbbá ez súlyos korlátozását jelenti az (Európai Unión belüli) szabad mozgást garantáló irányelv magyarországi alkalmazásának, minthogy az azonos neműek között valamely más uniós országban kötött házasság nem lesz érvényes Magyarországon" - mondta Christensen.
Az új alaptörvény előírásai "aggasztó jelei annak, hogy Magyarország eltávolodik az EU jogi hagyományaitól, valamint olyan alapelveitől, mint a minden ember közötti egyenlőség és a hátrányos megkülönböztetés tilalma" - tette hozzá a társelnök.

Cikkek az alkotmányozásról itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!