Hírek

2010.04.20. 14:55

Feszült helyzet a hajléktalanszálló miatt - ki fizeti az ellátást?

FMH - Székesfehérvár, annak ellenére, hogy már magánbefektető is virágoztatja hajléktalanszállóját a megyeszékhelyen, fejleszti krízisközpontját. Nagy változások várhatók - a hajléktalanok életében legalábbis.

S. Töttő Rita

Minden ellenállás ellenére megkezdte működését a Ráchegy Szálló, illetve benne a hajléktalan-ellátás Székesfehérváron. A Kéznyújtás a Rászorultakért Alapítvány hozta létre  a szolgáltatást, amelyért havi 10 ezer forintot kér a munkaképes lakóktól. A hajléktalan-ellátásért járó állami normatíva 150 főig jár a hasonló szolgáltatást működtetőknek, ám azt nem ellenőrzik, valójában hányan veszik igénybe azt. Jelenleg, tudomásunk szerint néhány tíz fő él a szállóban. Az egyik tulajdonos szerint  50 fő körül, a bent élők egyike úgy véli, nincsenek többen harmincnál, a város jegyzőjének legutolsó információi szerint azonban csak páran élnek a Ráchegyben. A Köfém lakótelepiek nyugalma érdekében kamerát is felszereltek az épületre, s leszámítva egy közeli üzletben történt incidenst, a helyi képviselő, Dienesné Fluck Györgyi sem hallott más konfliktusról.

Nagyon ügyelnek a környék rendjére, hiszen így is meglehetősen kényes az egyensúly a város lakói, az önkormányzat, illetve az üzemeltető között. Hosszú hónapok tárgyalássorozata után sikerült csak megállapodást aláírnia az üzemeltetőnek és az önkormányzatnak. A kérdés csak az, hogy az üzemeltető miért ment bele a szerződés aláírásába, amikor engedélyre nem volt szüksége a várostól. Nyilván azért, mert a jegyző megmutatta, hogy ha megakadályozni nem is, de késleltetni a nyitást, megnehezíteni a működést igenis van jogi lehetősége  például azzal, hogy  a szociális és gyámhivatal még nem jogerős elvi  engedélye ellen fellebbezést nyújtott be. A "csomókeresést" azonban a szálló tulajdonosa szerint továbbra sem fejezte be a város:
- Egyértelműen nyilvánvalóvá tették számunkra, hogy addig keresik a hibát, amíg nem találnak egyet. Ezt helyi lakossági fórumokon is kifejtették a város részéről  - állította lapunknak Feitinger Sándor. A szálló megnyitása óta mégis egyre többen érkeznek a kedvező díjú helyre. Feitinger szerint egyetemisták is, akik másként nem tudták megoldani lakhatásukat. Mi a Rév Szállóból átköltözött lakóval beszéltünk:
- Nők is vannak, férfiak is, úgy harmincan. Tudtommal kérnek munkáltatóit, egyébként nincs semmi különös - mondta szűkszavúan a férfi. Rajta kívül azonban akadnak olyanok is, akik a Kríziskezelő Központ hajléktalanszállójáról költöztek át.  
- Szájról szájra jár a szálló híre - mondta a tulajdonos, ám erről más véleménye van Zsabka Attilának, a krízisközpont vezetőjének:
- Engedély nélkül hozták be a szórólapjaikat a krízisközpont területére, amit nem tartok túl tisztességes megoldásnak - mondta a vezető, akinek egyébként a két fél megállapodása szerint joga lesz időnként betekinteni a szálló működésébe. A viszony köztük azonban meglehetősen feszült, Feitinger szerint  a központ vezetője retorziókat vezetne be azokkal szemben, akik elköltöztek az önkormányzati intézményből. Zsabka ezt határozottan cáfolta lapunknak, s azt hangsúlyozta: szerinte a Ráchegy Szálló működtetőit nem érdekli az ott lakók szociális ellátása. Magyarán: azokat is az önkormányzatnak kell majd etetni, orvosi ellátásban részesíteni, akik ott szállnak meg.
Közben a város hamarosan felépíti új, nappali ellátó centrumát és meleg konyháját a Takarodó úton (közvetlenül a Herosz állatmenhelye mellett). Ezután 150 helyett 160 ételt tudnak majd naponta kiosztani, s a nappali melegedőben sem 50, hanem 55 főt tudnak fogadni. Az 57 milliós  beruházásra 49 millió forint támogatást nyert  az önkormányzat,  így az nem kerül túl sokba. Viszont mindenképpen megéri, mert jelenleg a Székom tulajdonában lévő épületben működik a melegedő, amely azonban túl sokba került az önkormányzatnak  árulta el Bóka Viktor, a város jegyzője.  Aki azt sem titkolta, hogy ha későbbi fejlesztésre kerül sor, akkor azt már inkább a Takarodó úton tennék meg. A hajléktalanoknak azonban meglehetősen messze lesz az új helyszín, a városközpontban lévő éjjeli szállásoktól ugyanis jelenleg még nincs közvetlen buszjárat. Zsabka több megoldást lát erre: a Volánnal kíván tárgyalásokat folytatni, de az is megfordult a fejében, hogy kerékpáradományokat kér, s azokat adja majd a hajléktalan embereknek. Az új melegedő átadásának határideje 2011. év vége.


Csökkent az ellátottak száma

2008-ban a menhelyen összesen 146 ellátottal foglalkoztak. A krízisközpont statisztikai elemzésében valamennyi  - a menhely szolgáltatását  igénybe vevő - ellátott szerepel. A menedékhely férőhelyeinek kihasználtsága 2003-2005-ig még emelkedő tendenciát mutatott, amíg a 2006-ban az igénybevevők száma éves átlagban 54 fő az engedélyezett férőhelyszámhoz közelített. 2008-ban ismét csökkent az ellátottak száma, éves átlagban 48-főre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!