Hírek

2010.01.28. 03:28

Koccintás Vince után

Fejér megye - Kevés jobb van, mint a fagyos téli estéken egy pohárka újbort kóstolgatni, jó társaságban kvaterkázva. Munkatársaink boreseményekről hoztak tudósítást.

Zágoni Erzsébet

A nagy esemény hírére helyi borokkal koccintottak a Noé-hegyi borvitézek. Renner László főborász az udvarhölgyek segítségével töltött borokat a poharakba. Az évadnyitó esten az agárdi Csóbor- és Simon-, a pákozdi Lics-, a fehérvári Hegedűs- pincészet ígéretes újborai kerültek terítékre, meg a Vál- Etyek vidékén termelő Nádorkert Borház fiatal nedűit kóstolgatták. Renner László borbírálataiban ilyen jelzők szerepeltek: kellemes simulékonyság, friss, telt zamat, bársonyos íz, gazdag tannin, szeder, kökény, szamóca zamat, málna, földieper, szilva íz, rózsás illat...

A szépen fejlődő, a felnőtté válás útjára lépő tételek mellett olyanok is voltak, amelyek még nem álltak össze, nem kerekedtek ki, de a gondos odafigyelés, a szakszerű bánásmód és a türelem egyengeti a fiatal, későbben érő nedűk útját. Meglepően a kínálatban a vörösek domináltak.

Különleges de immár hagyományos eseményre került sor Agárdon, a Csóbor-pincében a magyar kultúra napján. Akkor és ott a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend a Szent Vince-napi vicevesszővágást és borrandevút rendezte meg ötödik alkalommal. Ezt a napot a gazdák a középkor óta úgy tisztelik, mint amely legyőzi a tél sötét hatalmát és előkészíti a közeledő tavasz útját.
Ennek a hagyománynak a szellemében tartják meg a borlovagok a Vince-napi vicevesszővágást. A házigazda, az ifjabb Csóbor, Balázs borlovag meghívására Vincz József ismertetőjét követően Renner László, a borlovagrend főborásza által levágott három szőlővesszőn értékelte a rügyek áttelelését, majd azokból későbbi hajtatásra egy-egy szálat elrakott és magával vitt Bognár Zoltán nagymester és a pincegazda.
A magyar kultúra napja hosszú évek óta egyre eredményesebben hívja fel a figyelmet azokra a szellemi értékekre, amelyeket az évszázadok alatt sikerült megőrizni. A Vince-napi vicevesszővágás borkulturális program, és az esemény kapcsán a lovagrend szeretné áttestálni az ifjú borász nemzedékre a szőlészet-borászat néphagyományának nemes örökségét.
De persze az ünnep és a pincelátogatás után a jelenlévők meggyőződhettek a Csóbor-pince tavalyi sikereiről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!