több kategóriában is a legjobb

2019.03.31. 07:30

A csákvári Hardi Dávid, a fürtök ura

„Gedeon bácsi, a nők bálványa”, ugye ismerik a régi nótát? Ha nem is Gedeon és nem is bácsi, de a 11. osztályos borbélytanuló, a csákvári Hardi Dávid – jelen esetben frizurák tekintetében – még lehet a nők bálványa. Ehhez a legjobb úton jár.

Borsányi Bea

A férfihajvágás nem elég izgalmas, Dávid extrém frizurákat szeret leginkább készíteni

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A fodrásztanulóknak kiírt országos versenyen, a fehérvári Ár­pád-kupán 2017-ben 3. lett, de ebben a tanévben már több kategóriában is a legjobbnak bizonyult. Versenyzett Csehországban is, és rendszeresen indul más itthoni diákmegmérettetéseken. Jelenleg az április elején esedékes győri versenyre készül.

– Gyerekként is mindig figyeltem az utcán az emberek hajának színét, formáját, hosszát, és ha láttam valami jót, azonnal rángattam anyukám kezét, hogy nézze meg ő is. 6–7. osztályos koromban aztán próbálgattam fésülni, fonni – mesélte Dávid, akinek a családjában nincs fodrász, aki hatással lehetett volna az érdeklődésére. Nagy lelkesedéssel vágott bele az Árpád szakképzőben a szakma fortélyainak elsajátításába, ám eleinte bizony több volt a kudarc, mint a sikerélmény.

Iskola után hetente többször is külön gyakorol, kitartása és kreativitása sokat jelent a versenyeken

– Kiderült, hogy a nagy lelkesedés mellett nem ártana, ha az ember keze ráállna a mozdulatokra, ami nekem sehogy sem ment. Már-már arra jutottam, hogy feladom dédelgetett álmomat, de végül erősebb volt bennem a kitartás és a küzdőszellem. Addig gyakoroltam az egyik legnehezebb formát, a Marcell-vízhullámot, amíg sikerült. Ez volt a fordulópont – árulta el Dávid, aki 10. évfolyamos korában kezdett versenyekre járni. Ebben tanára is támogatta, aki meglátta benne a kreativitást, a versenyszellemet és a kitartást, és tudta, ha valaki sikereket érhet el, az Dávid lesz. De mit is néznek egy ilyen versenyen?

A férfihajvágás nem elég izgalmas, Dávid extrém frizurákat szeret leginkább készíteni
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nos, itt is vannak szabályok, amelyeket be kell tartani. Ezt egy úgynevezett előzsűri figyeli, amely akár el is vehet a versenyzőtől eszközt – például egy hajdíszt –, ha úgy ítéli meg, azzal előnyhöz jutna a jelölt. A kész hajat egy másik zsűri ítéli meg, amely csak azután lép be a helyiségbe, hogy a fodrászok elhagyták azt. Dávid szerint a versenyen nagyon fontos a modell, akinek a megjelenése sokat dobhat egy-egy alkotáson, és bizony befolyásolja az ítészek véleményét. A modellnek persze nemcsak a haja készül, a megjelenéshez fontos a szép ruha, a jó smink is. Erre pedig költeni kell. Csakúgy, mint a versenyekre történő utazásra, az étkezésre. Dávidnak szerencséje van, részben az iskola, részben egy ruhaszalon is támogatja. De ne gondoljanak nagy pénzekre!

– Leginkább azt szeretem, hogy örömet tudok szerezni a munkámmal, egy jó frizura feldobja a viselőjét. De kiélhetem a kreativitásomat is, ugyanakkor szeretek emberek között lenni – mondta Dávid arról, mit szeret ebben a szakmában. És azt is elárulta, örülne annak, ha Hajas László nyomdokaiba léphetne, de a szíve mélyén szakmai oktató szeretne lenne a kellő tapasztalat megszerzése után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!