Hétvége

2009.10.20. 08:03

A legnagyobb kisebbség

Wirthné Móricz Zsuzsanna európai uniós szakértő és projekttanácsadó a kérdésre, miszerint uniópárti-e, határozottan felel. Nyerő párti, mondja. S noha most éppen nem áll valami jól Magyarország szénája az EU-ban, ezen lehet és kell is változtatni!

Zsohár Melinda

- Jeles nevet visel. Van köze az íróhoz?

- Állítólag oldalági rokonok vagyunk, de ezt nem sikerült kiderítenem. Somogyból származom, Gadácson gyerekeskedtem. Pécsett élek, az egyetemen tanítok, s az eu-s források felhasználásával kapcsolatban szolgálok tanácsokkal. A székesfehérvári Kodolányi főiskolán szívesen tanítok, az újdonságra fogékony, innovatív intézmény.

 - Az előadásában elhangzott egy süvítő mondat, amely szerint a globális gazdaságnak sok az áldozata.

- Előnyei is vannak, de számolnunk kell a hátrányokkal. Fel kell adni bizonyos szinten saját érdekeinket, s a globalizációval jár az is, hogy beáramlik az országba a sok igénytelen, rossz minőségű áru, reklám. Nem tanítja senki, bizonyos ár alatt csak silány dolog kapható! Ez mi, ha nem egymás hátba döfése? A városi ember hátba szúrja a falusit, mert a külföldi vackot választja a hazai helyett.

-  Azért ez nem a szabadon választott kategória. A pénz nagy úr!

- Ha kevesebbet, de jobb minőséget fogyasztunk, ez áthidalható. Szolgálnak példákkal a hagyományosan takarékos népek, mint a protestáns európaiak, a hollandok, svédek. Az USA-béliek nem, ott irtózatos a fogyasztás, de nem őket kell követnünk.

- És mik a globalizáció előnyei?

- A kutatások eredményei közös kincset képezhetnek, s a telekommunikációs vívmányok. A világpolgárság azonban szerintem a negatív hozadéka, mert az embernek nem csordája van, hanem közössége! A közvetlen környezetünkhöz, személyekhez kötődni jó, így alakul ki a hazaszeretet. S aki szereti, becsüli hazáját, annak nem fáj a foga máséra!
 
- A magyar érzékenységet felzaklató szlovák nyelvtörvény és a köztársasági elnök kitiltásának ügye mintha nem az egyenlőség elvén értékelődne az EU-ban.

- Az Európai Unió legnagyobb nemzeti kisebbsége a magyar! Ebbe nem beleértendő a határon belüli nemzet, kizárólag a határokon kívül rekedt magyarság! Rossz a belpolitikánk, egyenes tartású, nagyobb érdekérvényesítő kormányra van szükség, miként a többi eu-s ország is harcol a jogaiért.
 
- A magyarnak kevesebb a joga nyelvhasználatát illetően, mint a többieknek?

- Úgy tűnik. Az EU-nak a magyar nyelv ugyanolyan hivatalos nyelve, mint bármelyik, a német, a francia, az olasz vagy a lengyel, a szlovák. Ha például Dániába kitelepülne egy magyar család, s nem beszélne dánul, a szülők kérhetnék gyermekeiknek a magyar nyelvű oktatást. Szlovákiában nem kérhetnék.
 
 - A mezőgazdasággal kapcsolatos panaszaink szinte lerágott csontnak számítanak. Van az agrárválságból kiút?

- A mezőgazdaságban a saját piacunkon vertek agyon bennünket. A hazai termékek nemzeti alapon történő védelmére nincs lehetőség, az eu-s jogszabályok tiltják. De nem tilos olyan minőségi követelményeket támasztanunk a beérkező alapanyagokkal szemben, amelyek kizárják a silány árukat. Az élelem, a kozmetikum, a háztartási vegyszerek, a tisztálkodószerek minőségét megkövetelhetjük. S az eu-s forrásokat is nagyobb hatékonysággal kellene igénybe vennünk, a hiányzó nemzeti források miatt a lehetséges támogatások alig tíz százalékát használjuk csak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!