Labdarúgó NB I

2024.03.17. 16:42

Megőrizte Ferencváros elleni veretlenségét a Puskás Akadémia

Veretlen maradt a labdarúgó NB I 2023-2024-es kiírásában a Puskás Akadémia a Ferencváros ellen, miután a bajnokság 25. fordulójában 1-1-s döntetlent játszott a címvédő otthonában.

Szabó Róbert

A szervezett védelem is kellett a Puskás Akadémia pontszerzéséhez

Fotó: Koncz Márton / Nemzeti Sport

Három nehéz mérkőzés után következett talán a legnehezebb a Puskás Akadémia számára, hiszen a címvédő Ferencvárosi TC otthonába látogatott március 17-én vasárnap. A felcsútiak aktuális formája nem adott bizakodásra okot, azonban azt figyelembe véve, hogy a fővárosi zöld-fehérek ellen idén a bajnokságban még nem kaptak ki akkor mindenképp pozitívan vághattak neki az összecsapásnak.

A találkozót a Ferencváros kezdte aktívabban, a harmadik percben már Varga Barnabás veszélyeztethetett Marquinhos jó passza után, azonban ballal leadott lövését egy védő blokkolni tudta. A szögletet követően Mohammed Abu Fani próbálkozott éles szögből, de Pécsi Ármin résen volt és lábbal védett. A 10. percben aztán a Puskás Akadémia is villant egyet, Jonathan Levi szabadrúgását Szolnoki Roland csúsztatta a kapu elé, ahol Wojciech Golla egy ollózó mozdulattal próbálta kapura tenni a labdát, de nem találta el azt.

Mindössze két perc telt el a felcsútiak nagy helyzete után, amikor Golla egy beadás után úgy tűnt, hogy odarúgott Stjepan Loncar lábára a tizenhatoson belül. A játékvezető büntetőt ítélt, azonban a videóbíró szobából szóltak neki, visszanézte az esetet és visszavonta az ítéletet, folytatódhatott a játék. A 17. percben ismét a Puskás veszélyeztetett, Nagy Zsolt lőtt laposan, de Dibusz Dénes hárított. 

A Puskás Akadémia az egész félidőben csípősen, szívósan játszott, nagyon szervezett védelemmel. Mohammed Abu Fanit szinte teljesen sikerült kizárni a játékból, érdemben nem találkozott labdával, így a Ferencváros támadásépítése sem tudott sikeres lenni. Ráadásul a 39. percben kis híján megszerezte a vezetést a vendég együttes, Levi a félpályától vezethette a kapuig a labdát, Habib Maiga egy kicsit kizökkentette az egyensúlyából, mégis estében elrúgta a labdát a svéd, Dibusz pedig tenyérrel pont a kapu fölé tudta csúsztatni, bravúros védés. A három perces hosszabbításban aztán elszabadultak az indulatok, Luciano Slagveer lépett oda Loncarnak – legalábbis a Fradi-szurkolók és játékosok szerint, azonban a videózás után kiderült, hogy a hazai játékos volt a vétkes, így ismét nem ítélt tizenegyest a bíró. A félidő pedig véget ért, 0-0.

A fordulás után mindössze 25 másodperc telt el, amikor egy kiugratás Lamin Colleyt kereste, aki már le is mondott a hosszúnak tűnő labdáról, de Henry Wingo lyukat rúgott, a rutinos támadó lecsapott a labdára és rutinosan, a tizenhatos vonaláról a hosszú, bal alsóba tekert, 0-1. Nem sokkal később Slagveer és Komáromi György is megduplázhatta volna a felcsútiak előnyét egy kapitális védelmi hiba utána, de megúszta a helyzetet a Ferencváros. A zöld-fehérek a 62. percben aztán Kenan Kodro fejesével egyenlíthetett volna egy szöglet után, de Pécsi könnyű szerrel védte a próbálkozást. Nem sokkal később szintén egy sarokrúgás után Patrizio Stronati röviden fejelte ki a labdát, Wingo lőtte el estében, de pont a bal kapufa mellett szállt el a próbálkozás.

A Ferencváros percei voltak ezek, a 70. percben Marquinhos ívelt középre, a kavarodás után Eldar Civic elé pattant a labda, aki nem gondolkodott, lőtt, Pécsi pedig szépen védett. A folytatásban a mezőnyben zajlott leginkább a csata, óriási fölényben volt a házigazda, amely a 78. percben aztán góllá érett. A jobb szélen a csereként beálló Edgar Szevikjan kapott jó kiugratást, betört a tizenhatoson belülre, a hosszúra továbbította a labdát, ahol az érkező Marquinhos vetődve Pécsi Ármin kapujába lőtt, 1-1.

A 82. percben aztán óriási lehetőség maradt ki. Varga esett el a tizenhatoson belül, a játékvezető nem sípolt, így Nagy lőtt kilenc méterről, egy védőről Komáromi elé pattant, akinek próbálkozását Dibusz védte, majd a kapufa is kisegítette a Ferencvárost. Nem sokkal később Artem Favorov kapott labdát teljesen üresen, de egy pillanatig ő is meglepődött, így nem lett belőle nagyobb helyzet. A rendes játékidő ráadásának negyedik percében aztán Pécsinek kellett jó ütemben kimozdulnia, és nagyot védenie Kodro helyzeténél.

A hátralévő időben mindkét oldalon akadtak lehetőségek, de újabb találat már nem született, így 1-1-es döntetlennel zárult a mérkőzés. A Puskás Akadémia rászolgált az egy pontra, nagyszerű teljesítményt nyújtott, szervezetten védekezett, de a helyzetei is megvoltak arra, hogy akár meg is nyerje az összecsapást. Tökéletesen hatástalanították a játékszervezésért felelős Mohammed Abu Fanit, és ezúttal Varga Barnabásnak sem jött össze semmi.  

A következő héten a játékosok a válogatott szünet miatt kipihenhetik az elmúlt időszak fáradalmait, azonban a hónapot vármegyei rangadóval zárják a Fehérvár FC ellen március 29-én, pénteken 20.00 órától.

Ferencvárosi TC – Puskás Akadémia FC 1-1 (0-0)
Budapest, Groupama Aréna, 12 107 néző, Vezette: Bogár

Ferencvárosi TC: Dibusz – Botka (Mackreckis, a szünetben), Wingo (Szevikjan, 76.), Cissé, Civic – Loncar (Ben Romdan, 63.), Maiga – Zachariassen (Kodro, a szünetben), Abu Fani, Marquinhos – Varga. Vezetőedző: Dejan Sztankovics

Puskás Akadémia FC: Pécsi – Maceiras, Golla, Stronati, Nagy – Plsek (Soisalo, 90+4.), Szolnoki – Komáromi (Batik, 86.), Levi (Favorov, 71.), Slagveer (Ormonde-Ottewill, 71.) – Colley (Nissilä, 86.). Vezetőedző: Hornyák Zsolt

Gól: Marquinhos (78.), ill. Colley (46.)

Sárga lap: Botka (30.), Loncar (45+4.), Varga (53.), Abu Fani (79.) ill. Colley (28.), Nagy (45+4.), Ormonde-Ottewill (90+5.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában