Nyitányként vereség

2024.01.06. 12:48

Női pólósainknak Hollandia ellen kell javítaniuk

A magyar női vízilabda-válogatott péntek este megkezdte szereplését a hollandiai Európa-bajnokságon. A kvótaszerzés szempontjából már az első mérkőzés Görögország ellen is fontos volt, sajnos azonban a mieink kétgólos vereséggel zártak.

Beke Zsombor

Garda Krisztina három gólt lőtt Görögországnak

Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó

Egy biztos, ahogy Magyarország kvótát szerezzen Eindhovenben az Európa-bajnokságon, a görög és az olasz válogatott ellen kell végeznie a végelszámoláskor. A Mihók Attila és Cseh Sándor vezette együttes nem akarta ugyanazt a hibát elkövetni, mint nyáron Splitben, vagyis a csoportkört két vereséggel kezdeni. Ehhez először a görögöket kellett (volna) legyőzni. A mérkőzést gólgazdag első negyed vezette fel, a keretben a dunaújvárosiak közül ott volt Garda Krisztina és Mahieu Geraldine, Szabó Nikolett a lelátóról figyelte az eseményeket. Gurisatti talált be először, majd fordítottak a görögök, ezt követően a magyarok mentek ellenfelük után, de az első nyolc perc végén nem mozdult el a mérleg nyelve egyik irányban sem, 4-4-gyel zártak a csapatok. A második negyedben már visszább esett a góltermés, a mieink sokáig nem találták az ellenszert a hellének védekezésére, a kék sapkások meg is léptek kettővel, ám a nagyszünet előtt Keszthelyi büntetőből volt eredményes, míg Garda jó szokásához híven eleresztett egy nagy bombát, 6-6. 

A fordulást követően Leimeter révén újra vezetett Magyarország, majd jött az egyenlítés, de érkezett Garda és egy újabb lökettel visszavette az előnyt. Jött erre is válasz, azonban a remeklő Garda vezérletével egygólos fórból várhatta a magyar válogatott az utolsó játékrészt. 
Itt gyorsan fordítottak a görögök, de erre még Leimeternek volt válasza, ám Giannopolou ismét ott volt az előny. Aztán egy perccel a vége előtt egy elrontott magyar támadás végzetesnek bizonyult, hiszen a túloldalon Nikoleta Eleftheriadou eredményes volt, innen pedig már nem volt visszaút, 14-12-re nyert Görögország.
A vereséggel nehezebbé vált a magyar válogatott dolga, hiszen szombat este a házigazda Hollandia ellen kell a bravúrgyőzelem a kedvezőbb ág miatt. A hollandok fölényes sikerrel nyitottak, Horvátországot 24-6-ra győzték le.

– Leginkább a hátrányok csúsztak el ezen a mérkőzésen. Bíztunk benne, hogy a blokkok a helyükön lesznek, de nagyon alacsony számban sikerültek, az ellenfél a rövidre és a hosszúra is ellövöldözte a labdát a blokkjaink mellett. Ennek ellenére nagyon bíztam benne, hogy a negyedik negyedre sikerül fordítanunk, ám nem volt olyan periódus a meccsen, amikor kétszer vagy háromszor egymás után úgy támadhattunk, hogy ne kaptunk volna gólt. Nem lehetünk elégedetlenek, mert a lányok próbálták játszani a megbeszélteket, de ez a rendszer nem arra van kitalálva, hogy tizennégy gólt kapunk, mert tizenötöt nehéz lőni – értékelt Mihók Attila a Nemzeti Sportnak.

Görögország –Magyarország 14-12 (4-4, 2-2, 3-4, 5-2)
Eindhoven, 900 néző. V: Ferrari (olasz), Colominas (spanyol)
Görögország: Diamandopulu – Eleftheriadu 2, Ninu 2, E. Plevritu, Xenaki 2, Hidirioti 1, M. Plevritu 2. Csere: V. Plevritu, Eliniadi, Aszimaki, Janopulu 4, Patra 1. Szövetségi kapitány: Alexia Kamenu
Magyarország: Magyari A. – Szilágyi D., Keszthelyi 3, Tiba, Parkes, Garda 3, Vályi V. 1. Csere: Rybanska, Gurisatti 1, Leimeter 3, Kuna 1, Mahieu. Szövetségi kapitány: Cseh Sándor és Mihók Attila
Emberelőny-kihasználás: 12/6, ill. 12/5. 
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 2/2.
Kipontozódott: Rybanska (27. p.), Szilágyi D. (30. p.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában