Demeter Bence Európa-bajnok

2022.09.18. 20:35

A fehérvári öttusázó csapatban állhatott a dobogó legfelső fokára (képgaléria)

A felnőtt öttusa Európa-bajnokságon a női és férfi döntőket rendezték vasárnap. A Volán sportolója, Demeter Bence egyéniben 6., csapatban aranyérmes lett.

Horog László

Demeter Bence, nyakában a csapatban szerzett aranyéremmel

Fotó: Horog László / FMH

A hölgyek keltek korábban a vasárnapi versenynapon, ők már a délelőtti órákban elkezdték a küzdelmeket, 9-tól következett a lósorsolás a Bregyóban, tíz óra után már lovagoltak a hölgyek. Egy órával később, a bónusz vívással bíbelődtek a páston, az időjárás nem volt kegyes, hol szebbik, hol csúnyábbik arcát mutatta, néha kisütött a nap, azonban az erős szél végig zavaróan hatott. Az úszás során az időjárással végre nem kellett foglalkozniuk a versenyzőknek a Csitáry G. Emil Uszodában, azonban a futás és a kombi során – főleg a lövészetnél a helyenként felerősödő szél próbára tette a sportolókat. A záró kombi előtt az már biztos volt, hogy Magyarország csapatban legrosszabb esetben második, ugyanis a mieinken kívül csak a briteknél jutott be három versenyző a 18-as döntőbe. Egyéniben a nagyszerűen futó és lövő brit Charlie Follett nyert 1422 ponttal, honfitársa, Joanna Muir (1393) és az újpesti Gulyás Michelle (1383) előtt, Simon Sarolta 6. (1368) lett, Barta Luca 10. (1351), Guzi Blanka pedig 11. pozícióban érkezett (1351). A csapatverseny így alakult: 1. Nagy-Britannia (Follett, Muir, Kate French) 4185 pont, 2. Magyarország (Gulyás, Simon, Barta) 4102, 3. Litvánia (Ieva Serapinaite, Elzbieta Adomaityte, Aurelija Tamasauskaite) 3459.  

Az ezüstérmes női válogatott az Európa-bajnokságon, Simon Sarolta, Barta Luca és Gulyás Michelle 
Fotós: Horog László / FMH

Késő délután következtek az erősebb nem képviselői, a lovaglás során a Volán Fehérvár olimpikonja, Demeter Bence hibátlanul ment Royal nyergében, az időre is figyelt, 300 ponttal gazdagodott. Három honfitársa, Bereczki Richárd, Szép Balázs és Böhm Csaba is jól teljesített, mindössze Böhm lova hibázott egyet, a harmadik akadálynál, ezért a maximális 300 helyett 293 ponttal kellett beérnie. A bónusz vívás során nem ment a mieinknek, gyorsan búcsúztak, Demeter Bence az Eb-n előzőleg háromszor verte a lengyel Gutkowskit, aki ezúttal gyorsabbnak bizonyult nála. „Jó lett volna néhány plusz pont a kombi előtt, ezúttal riválisom jobb volt” – jegyezte meg Demeter. A 32 éves sportoló a medencében is jól szelte a habokat, a selejtezőben és a középdöntőben nyújtott teljesítményét fél másodperccel túlszárnyalta, míg korábban mindkétszer 2:08-as eredménnyel zárta a 200 méter gyorsot, ezúttal 2:07,5 állt a neve mellett, amit elégedetten konstatált. A számot az olasz Giorgio Malan nyerte (2:03), Bereczki 2.05-tel jelentkezett.

 

Demeter kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően a kombit az előkelő, második helyen kezdte Bereczki mögött, kilenc másodperc hátránnyal, Demeterrel egyszerre indult Lukas Gutkowski, Böhm a 7., Szép a 9. helyről startolt, Bereczkihez képest 21, illetve 24 másodperc távolságra. Az első lövészetet a nagyszerűen futó Bereczki már komoly előnnyel kezdte, Demeter a harmadik helyen adta le az első sorozatot, ott volt az élmezőnyben, azonban a második és negyedik sorozatnál többször hibázott, folyamatosan csúszott hátra. A roppant magabiztos Bereczki növelte előnyét, az utolsó lövészet után a levegőbe csapott a lőállásban, biztosra vette, innentől megszorítani sem tudja senki. Szép feljött a második helyre, orosz és ukrán versenytársával volt nagy harcban, Böhm a hatodik helyen haladt, mögötte Demeter, jelentős hátrányban. Az utolsó háromszáz méteren a fehérvári sportoló hatalmas hajrába kezdett, az utolsó métereken megelőzte Böhmöt, ezzel Demeter lett a 6., ami azt jelentette, Bereczki és Szép társaságában ő állhatott a dobogó legmagasabb fokára a csapatversenyben. Mögöttük a franciák és a csehek zártak.

Az Eb hétfőn zárul a mix váltóval, a Volán fiatalja, Tamás József a fővárosi Réti Kamillával versenyez.   

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában