Motorsport

2022.04.21. 17:12

Balszerencsés bajnoki rajtot vett Kovács Bálint

A H-Moto Team által menedzselt Kovács Bálint a Wojcik Racing Team színeiben a közelmúltban állt rajthoz a legendás Le Mans-i 24 órás motorversenyen. Technikai hibák és balesetek miatt azonban csapatával 12 óra után fel kellett adnia a viadalt.

Beke Zsombor

Forrás: Izsó Krisztián/H-Moto Team

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a fehérvári motorversenyző, Kovács Bálint 2022-ben teljes szezont fut az Endurance-bajnokságban, a lengyel Wojcik Racing Team színeiben. A 2021-es Le Mans-i beugrás után, amikor mindössze egy csapattársával teljesítették a 24 órás versenyt, ismét a franciaországi aszfaltcsíkon száguldozott a mezőny egyedüli magyar pilótája. Ezúttal a csapat biztosra ment, hiszen mindkét csapatában (777-es motor a superstock, míg a 77-es a superbike kategóriában indult) 3+1 versenyzőt nevezett, vagyis mindenhol volt egy tartalék is. Kovács a tavalyi sérülése után immáron teljesen egészséges állapotban állt oda a keddi edzésre. Az eredeti terv szerint a 777-es motorral indult volna a versenyen, de az élet megint közbeszólt, a magyar pilóta és a lengyel csapata ismét jó néhány akadályba ütközött a viadal során. Már az időmérőn elesett az egyik társ, így Kovács a futamon már a 77-es motorral indult többedmagával.

– Nem voltunk szerencsések, hiszen bár jó pozícióból, a hatodik helyről várhattuk a rajtot, de még csak el sem tudtunk rajtolni a mezőnnyel, a vége bokszból indulás lett kétkörös hátránnyal. A felvezető körben műszaki hiba miatt elesett az egyik csapattársam. Majd mindegyik pilótánál lementek az első etapok, kezdődött volna a második turnus, akkor pedig valamilyen olajszűrő lejött a motorról és elfolyt az összes olaj egy kigyorsításon. Visszajött a bokszba, egyből orvosolva lett a probléma és csodával határos módon a félig kiégett motor működőképes maradt. Ismét visszaálltunk a versenybe a negyvenvalahányadik helyre. Egészen hajnali ötig mentünk előre, az összetettbeli huszadik hely körül álltunk, superbike-ban pedig a legjobb tízben voltunk már.

Azonban ekkor jött az újabb balszerencse. Egy másik motorból kifolyt olaj került a pályára, ezt pedig nem zászlózták a szokásos sárga-piros színnel, Kovács csapattársa így nem készült fel a csúszós körülményekre és már a féktávon, de még elég nagy tempó mellett elesett, aminek következtében mind a motor, mind a pilóta megsérült. Gyors megbeszélés után végül az egész csapat arra a döntésre jutott, hogy nem érdemes a motorral tovább kockáztatni, kicsivel több mint 12 óra után a Wojcik Racing Team kiszállt a versenyből. A magyar pilóta ennek ellenére sok tapasztalattal lett gazdagabb, a sebessége pedig kiváló volt az egész hétvégén. A bajnokság következő versenyére június elején kerül sor, a helyszín a belgiumi Spa-Francorchamps lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában