változások

2021.08.18. 15:24

Néhány perc szünet vár majd az öttusázókra

Komoly változások a pentatlonban, a párizsi olimpián már másfél óra alatt lezavarják az öttusázók döntőjét.

Horog László

Demeter Bence és Kovács Sarolta nézi az eredményt a 2018-as, mezikói vb váltóversenye után. Más lebonyolítási rendszerre kell felkészülniük

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Az már a múlt ködébe vész, amikor közel egy héten át zajlott az öttusázók egyéni versenye, az adott napon egyetlen számot bonyolítottak.

Egynaposra szűkültek az egyéni küzdelmek, a tervek szerint a jövőben a finálét másfél óra alatt lebonyolítják. Párizsban, a 2024-es játékokon már ezen irányvonal mentén haladnak.

Demeter Bence és Kovács Sarolta nézi az eredményt a 2018-as, mezikói vb váltóversenye után. Más lebonyolítási rendszerre kell felkészülniük
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

– Mondjuk a másfél óra kicsit szűk, de az időtartam a korábbihoz képest jelentősen rövidül – mondja Kármán Sándor, a hazai szövetség versenyigazgatója. – A jövő évi, általunk májusra tervezett Világkupa-versenyen már ez lesz a lebonyolítás, nem lesz egy óra pihenésre, vagy felkészülésre az adott számok között. Az eredeti tervek szerint 16 fővel rendezték volna a döntőt a nőknél és a férfiaknál, 18-an állnak majd rajthoz. Előzőleg, a selejtezőket követőn 36-an folytathatják, két részre osztva, 18-as csoportokban, a legjobb 6-6 azonnal bejut a fináléba, valamint további hatan az időeredmények alapján – zárta összegzését Kármán Sándor.

A döntő a lovaglással indul, aztán jön a bónusz vívás, majd a kombi. A számokat öt, tíz, valamint tizenöt perc választja el, tehát lesz rohanás. Ilyen lesz tehát az öttusa, egyre dinamikusabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában