ostromolja a dobogót

2021.07.22. 18:38

Porfelhőlovagok kishercege Papp Kornél Oszkár, a 10 éves motorversenyző

Stabilan motorozik a nála kettő-öt évvel öregebb motocrossosok élmezőnyében a Papp Kornél Oszkár. Mindene a motocross, s világhírű versenyző szeretne lenni.

Ferencz Balázs

Fotó: Papp Ferenc

Tekintélyt parancsoló eredménnyel zárta a Motocross Junior MX85-ös versenysorozat tavaszi idényét a polgárdi Papp Kornél Oszkár. A legutolsó, dunavecsei megmérettetésen az első futamban hetedik, a másodikban pedig negyedik helyen repült át a célvonalon, az összesített rangsorban az előkelő ötödik pozícióban zárt a 15 motorost felvonultató mezőnyben. A KTM-et hajtó Oszit három ácsi motocrossos, valamint a második helyen végzett kőszárhegyi Grósz Gergő előzte meg. Ami azért igazán komoly fegyvertény, mert Papp Kornél Oszkár 10 éves létére motorozik a 12-14-15 esztendős versenyzők között.

Fotó: Papp Ferenc

– Rengeteget köszönhetünk a honi motocross-élet nagy mozgatójának, Id. Németh Kornélnak, mert az ő iránymutatása, edzései nélkül nem tartanánk itt – jelentette ki Papp Ferenc, Oszi édesapja. – amikor a fiam elkezdett motorozni, azonnal felfigyelt a tehetségére, s felkarolta. Nem csak sportszakmai szempontból ad sokat nekünk, de jó úton terelgeti a srácokat, neveli is őket.

Papp Oszkár korán ráérzett a motorozás szépségeire, hatévesen kapta első gépét nagypapájától, egy quaddal furikázott, amit hamar elnyüstölt. Hétévesen gurult rajtgépbe először, akkor már krosszmotorral.

Fotó: Papp Ferenc

Az első versenyén még rajtolni sem tudott. Id. Németh Kornél fejkoppintással jelezte, mikor kell rántani a gázt, s engedni a kuplungot, s a ritmust annyira elkapta az ifjú motocrossos, hogy „elhozta” a rajtot, s élete első futamát meg is nyerte.

– Fél évig vezette a tabellát, amikor nőni kezdett, visszaesett, s harmadikként zárta az 50 köbcentis mini kategóriát. A maxi géposztályt ki is hagytuk, 65 köbcentire ült át, ott is dobogós helyeket ért el. Az idei esztendő a tanulásról szól, 85 köbcentis motorral versenyez a kettő-négy-öt évvel idősebbek között. Fel kell nőni ehhez a kategóriához. Az volt a célunk, hogy az első tíz között végezzen, de most már a TOP 6-ban kell maradnunk, mert kiegyensúlyozottan hozza a negyedik-ötödik helyeket – mesélte az édesapa. – Kiskerekű, széria KTM motorral megy, fel kell készülnie a jövő év nagyobb kihívásaira.

Fotó: Papp Ferenc

A tízesztendős, a szabadbattyáni Batthyány Lajos Általános Iskolában kitűnő tanuló Oszi rengeteget tesz azért, hogy jó versenyző váljon belőle. Naponta két edzést tud le, egyet reggel, egyet este, erőnléti és motoros-edzések szerepelnek a programban. A hétvégék is a porfelhő-eregetésről és az ugratásokról szólnak.

Vagyis komoly áldozattal jár, de nem csupán a sportoló gyerkőc részéről.

– A motocross alakítja a család életét. A munkát is ehhez kell igazítani, s nyaralni is szezonszünetben mehetünk – mosolygott Papp Ferenc. – Két motort kell fenntartani, szervizelni, és a motorsportba vajmi kevés támogatás érkezik itthon. De igyekszünk mindenben segíteni a gyereket. Szabadidejében a világsztár motocrossosokról néz videókat, s mondogatja, hogy ő is közéjük szeretne tartozni.

Fotó: Papp Ferenc

Ebből a sportból csakis úgy lehet megélni, ha magas színvonalon űzi valaki. De ha már a motocrosstól kitartást, küzdeni tudást kap, vagy magába szippant valamit Id. Németh Kornél neveléséből, akkor már megérte a sok áldozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában