atlétika

2021.05.21. 20:29

Célkeresztben a korosztályos Eb

Az ARAK Akadémia fiatal tehetségének, Mátó Sárának jól sikerült a téli felkészülés és a fedett pályás szezon is, ahol 400 méter síkfutásban egyéni csúcsot ért el. A 20 éves atlétának ugyan van némi esélye kijutni a nyári olimpiára is, de lépésről lépésre haladna, és az U23-as Európa-bajnokságon szeretne jól szerepelni.

Beke Zsombor

Mátó Sára sík-, és gátfutásban is az élmezőny tagja

Fotó: FMH-archív

A téli felkészülés és a fedett pályás szezon nem az atléták kedvenc időszaka, hiszen ezekben a hónapokban mindig a szabadtéri szezon jó formájának megalapozása a fő cél. Nem volt ezzel másképp az ARAK Akadémia 20 éves futója, Mátó Sára sem, aki ennek ellenére 400 méteres síkfutásban aranyérmet szerzett új egyéni csúccsal.

– Novemberben kezdtünk neki az alapozásnak, már akkor is a szabadtéri szezon volt a célkeresztben. A fedett pályás idény egy jó visszajelzés volt a felkészülés közepén, hogy lássuk, hol tartunk. Célként ugyan nem volt kitűzve, de sikerült megjavítani az egyéni csúcsomat.

Mátó Sára sík-, és gátfutásban is az élmezőny tagja
Fotó: FMH-archív

A tavaszi kezdés előtt az ARAK néhány atlétája, Mátó Sára, Takács Boglárka, Mohai Regina, Szabó Dániel, valamint két edzője, Tölgyesi Előd és Varga Tamás a magyar válogatottal háromhetes edzőtáborban vett részt Olaszországban.

– Nagyon jól jött mindenkinek, hogy ebben a vírushelyzetben kicsit ki tudtunk szakadni. A tavalyi évben nem lehetett edzőtáborba utazni, így ez most nagyon sokat hozzátett a felkészüléshez. Külön jó volt, hogy nem csak egyesületi szinten mentünk, hanem az egész válogatottal együtt. Olaszországban külön hangsúlyt fektettünk a nemzeti váltók összeállítására, én a 4x400-as síkfutó négyesbe kerültem bele. Jó körülmények között készülhettünk, közös edzések során motiváltuk egymást is.

A szabadtéri szezon pedig az egyesület és Sára szempontjából jól indult, mind a váltók, mind az országos csapatbajnokságon jól szerepeltek, valamint a területi fordulóban is szépen gyűjtögették a hazai kvalifikációs pontokat.

– A váltóbajnokság volt a nyitóverseny, de még inkább az edzéseken van a hangsúly, nem vagyok csúcsformában. A kemény munka mellett ugyanakkor jó visszajelzés volt, hogy sikerült nyernünk. Múlt hétvégén az országos csapatbajnokság elődöntőjét rendezték meg, ott már 400 és 200 síkon, valamint két váltóban is rajthoz álltam. Ez elég sok versenyszám volt, de minél több számban indulunk, annál több pontot gyűjthetünk. Mindegyik távon szeretnék még előrelépni a szezon során.

A nemzetközi eseményekkel kapcsolatban – bár a Covid miatt biztosat nem lehet mondani, hiszen az U18-asok 2020-ról idénre halasztott Európa-bajnokságát végül törölték – a fehérvári atléta úgy készül, hogy szezonja egyik fő versenye, az U23-as kontinenstorna meg lesz tartva.

– Az U23-as Eb a fő cél, ott szeretnék a lehető legjobban teljesíteni, a csúcsformámat is akkorra időzítenénk. Ehhez lesznek kiegészítő versenyek, illetve a hazai felnőtt országos bajnokság is fontos esemény lesz. Az U23-as országos megmérettetésen azonban nem biztos, hogy tudok indulni, mivel a nemzetközi versenyekhez köthető pontrendszerben is szeretnék minél több egységet gyűjteni, hiszen ezek a pontszámok a következő években is érvényesek lesznek. Remélhetőleg az Eb-ig több ilyen nemzetközi ligaversenyen rajzhoz állhatok. Azonban ezek egyelőre nem fix időpontúak, így nem tudom, hogy mikor, miben és hol indulok. Az biztos, hogy a június nagyon sűrű lesz, és szinte minden hétvégén lesz versenyem.

Mátó a 2023-as vb kreatív csapatában is helyet kapott
Fotó: FMH-archív

2023-ban Budapesten rendezik az atlétikai felnőtt világbajnokságot. Mátó Sára természetesen ott szeretne lenni a mezőnyben, ám a szervezők több atlétatársával együtt meghívták a kreatív csapatba, hogy a résztvevők véleményét is meghallgatva folytassák a világverseny előkészületeit.

– Nagyon jó ötletnek tartottuk, így mi is jobban beleláttunk az egész szervezésébe. Ez tulajdonképpen egy ötrészes workshopsorozat volt. Az egész programban a szervezők a világbajnokság vízióját próbálják megalkotni, a lényeg, hogy hogyan szólítsák meg a nézőket, a versenyzőket, milyen legyen az esemény arculata.

Mátónak fontos, hogy lépésről lépésre haladjon pályafutásában, de természetesen, ha sikerülne kijutnia az olimpiára, állna elébe a kihívásnak.

– Az olimpiára elég erős szintidőket szabtak meg, 400 gáton 55.40, nekem 56.9-em van, tehát majdnem másfél másodperc a lemaradásom. Ez elég sok, nem gondolom azt, hogy idén reális idő lehet ez tőlem. Körülbelül 25 ember érte el ezt a szintidőt, viszont összesen negyvenen indulhatnak majd az olimpián, így a szabad helyekre meghívják a már említett nemzetközi pontozási rendszer alapján az atlétákat. Ez a pontszám a versenyek helyezéséért és az időeredményért járó pontokat átlagolja. Ez alapján alakul ki egy sorrend, én ezen a listán tavaly a 47. voltam, tehát egész közel a negyvenhez, ez adott is egy kis plusz motivációt. Ha a következő hetekben, hónapokban minden összejönne, akkor valami csoda folytán még be is csúszhatok, de mivel idén már voltak külföldi versenyek, amiken nem vettem részt, így hátrébb csúsztam ebben a sorrendben. Idén van még korosztályos Európa-bajnokságom, fokozatosan szeretnék haladni, és először az U23-asok között szeretnék jó teljesítményt nyújtani. Van még bőven időm az olimpiára, de én lennék a legboldogabb, ha sikerülne kijutnom Tokióba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában