Frissen Fejérből

2021.04.18. 07:00

Egy informatikus hölgy, aki nem akar a földön járni – szó szerint!

„Amikor az ember repül, mindent a földön hagy” – vallja a hat közül az egyik magyar női hőlégballon-pilóta.

Németh Krisztián

Az Alpok fölött – középen a pilóta, Menyhárt Brigitta

Fotó: Menyhárt Brigitta

Menyhárt Brigitta nem tipikus informatikus.

Sokat ül a számítógép előtt, de ha megnyomja a kikapcsológombot, kezdődik a szárnyalás (már ha nincs pandémia)! A korábban Székesfehérváron, jelenleg Tárnokon élő pilóta 14 évesen egy általános iskolai toborzó után szeretett bele a repülésbe. De a vitorlázóra megszerzett szakszolgálati engedély csak a kezdet volt (nem mellesleg ezüstkoszorús pilóta). Ugyanis 1997-ben nevelőegyesületéhez, a Dunaferr Repülőklubhoz egy hőlégballon érkezett használatra. Brigitta vállalta a képzést, és azóta is szárnyal a szelek szárnyán. Manapság a kajászói telep­helyű Unique Ballon­sport Club elnökhelyettese, oktatója. Nem mellesleg az egyesület elnöke is hölgy, Császár Dalma.

Enyhén szólva kevés a hölgy­pilóta a szakmában, ám az egy-egy ballonhoz tartozó csapatokban azért találni nőket. Brigittáért kezdetben aggódtak, sok tanáccsal látták el. Tapasztalatait a jövő pilótáinak is átadja.

– Mindig találok érdekes kihívást. A kiképzés után levizsgáztam, majd megszereztem az oktatói vizsgát és versenyeken indultam. Aztán növendékeim lettek, belekezdtem az utas­repültetésbe, mindig egyre nagyobb hőlégballont kellett kezelni – meséli Brigitta.

Az Alpok fölött – középen a pilóta, Menyhárt Brigitta
Fotó: Menyhárt Brigitta

Sok szépet látott már

A Velencei-tó környékén nagy hagyományai vannak a hőlégballonozásnak, de a laikusok kedvéért érdemes elárulni, korántsem arról van szó, hogy a ballon véletlenszerűen száll a szélben! Az emelkedés tiszta sor. Merülésre a fűtési impulzusok csökkentésével lehet bírni a járművet, de a ballon tetején van egy „dugó”, amit ki is lehet húzni. A pilóták komoly meteorológiai képzésen is átesnek.

– Az ember az érzékszerveire van hagyatkozva. Különböző magasságokban más irányban fúj a szél, így lehet irányítani a hőlégballont. Elég pontosan meg lehet közelíteni a különféle célokat, a versenyrepülésben pontosan ez a feladat. A GPS segítségével pedig már sokkal összetettebb manővereket is végre lehet hajtani!

Önmagában a Velencei-tó látképe vagy egy csodálatos napfelkelte is emlékezetes látvány odafentről, Brigitta sok szépet látott már a kosárból.

– 2013-ban repültünk először az Alpokban, hatalmas élmény volt a havas hegycsúcsok között szállni. Jártunk Franciaországban fesztiválon, ahol ötszáz hőlégballon repül egyszerre, de megfordultam csapattagként Japánban is. Montenegró is óriási élmény volt. Feltölt a hőlégballonozás! Egy vidám csapattal repülünk, az utasaink arcán látjuk az örömöt. Ha az ember repül, minden mást a földön hagy. A látványra, a repülésre koncentrál.

A nagymama 85. szülinapja, balra Brigitta édesanyja
Fotó: Menyhárt Brigitta

Oktatás, vizsgáztatás

Brigitte. Így hívják a hőlégballont, amely érthető okokból a legközelebb áll Brigitta szívéhez. Korábbi tulajdonosáról kapta a nevét, és a véletlen (már ha egyáltalán van ilyen) főhősünkhöz sodorta. Ezen képzi a jövő generációját; ha véget ér a pandémia, folytatódhat is az oktatás. Ám Brigitta következő célja, hogy ne csak okítsa, hanem vizsgáztassa is a hő­légballonpilóta-jelölteket. Május­ban kezdi a képzést a Légügyi Hivatalban.

Képünkön a teljes hazai női hőlégballonpilóta-mezőny fele látható. Funtek Melinda, Menyhárt Brigitta, valamint Császár Dalma a Unique Ballonsport Club „Brigitte” nevű hőlégballon kupolájában állnak
Fotó: Menyhárt Brigitta

Mint oly sok légi járműnek, a hőlégballonoknak is van saját nevük. A Unique színeiben Brigitte mellett Piroska, Leó és a Kék Bálna is repül.

Menyhárt Brigitta párja is pilóta, aki vitorlázóval és motoros repülővel is szárnyal az égen. Aligha kérdés, mi a fő téma náluk a vasárnapi ebédnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában