Az olimpia jegyében

2020.12.02. 07:45

Öt újvárosi vízilabdázó a válogatott edzőtáborában

Megkezdte az olimpiai kvalifikációs tornára való felkészülést a magyar női vízilabda-válogatott a Margitszigeten: a Női OB I.-ben vezető Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics csapatából öt játékos, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Magyari Alda és Szilágyi Dorottya neve is szerepel a 17 fős keretben.

Kecskés Zoltán

Megkezdte többhetes edzőtáborát a trieszti kvalifikációs tornára a női pólóválogatott

Fotó: MVLSZ

A válogatott mögött a jól megszokott szakmai stáb áll a célok elérésében: Bíró Attila szövetségi kapitány munkáját edzőként Tóth László, kapusedzőként Áts Bertalan, szárazföldi edzőként Ágó Renáta, masszőrként Horváth Ákos, mentális felkészítőként Csernus Imre, videoelemzőként Buza Balázs segíti.

A csapatra váró megmérettetésről és a nemzeti csapat jelenlegi helyzetéről Bíró Attila úgy nyilatkozott a Magyar Vízilabda Szövetség hivatalos honlapjának, hogy a nemzetközi szövetség a járványhelyzet ellenére sem kíván módosítani a menetrenden.

– A FINA határozottan kimondta, sem az időponton, sem a helyszínen nem szeretne változtatni, így az eredeti terveknek megfelelően a női selejtező Triesztben, a férfi februárban Rotterdamban lesz. Természetesen hozzátették, a helyzetet befolyásolja a jelenlegi egészségügyi helyzet, ugyanakkor semmiképpen sem zöld asztalnál szeretnének dönteni az indulókról. Szóval úgy készülünk, hogy január 17-én játszunk a tokiói részvételért.

A kapitány 17 fős kerettel kezdte meg a munkát hétfőn. A januári Európa-bajnokságon bronzérmes csapatból mindenki ott van a táborban, mellettük pedig Magyari Alda (Dunaújváros), Antal Dóra (UVSE), Horváth Brigitta (Dunaújváros) és Szücs Gabriella (UVSE) kapott meghívót. A jelenlegi szabályok szerint 13+2 főt lehet majd nevezni a tornára, ez azt jelenti, hogy pozitív koronavírusteszt esetén lehet majd becserélni a keretbe a plusz két játékost.

Felkerestük a válogatott edzőtáborában tartózkodó öt gyönyörű, ugyanakkor a végletekig elszánt újvárosi hölgyet, akik lelkileg feltöltődve vetették bele magukat a munkába. Kemény, lelkileg és fizikailag is nehéz hat hét vár rájuk, és csupán hétvégén egy-egy napra mehetnek haza. De mint mindig, számíthatnak egymásra, hogy egymást segítve, a holtponton átlendülve tovább motiválják egymást a közös célért: az olimpiáért!

Megkezdte többhetes edzőtáborát a trieszti kvalifikációs tornára a női pólóválogatott
Fotó: MVLSZ

Garda Krisztina (mezőnyjátékos), a DFVE csapatkapitánya elmondta, hogy pazar fél szezont zártak a vízilabda OB I.-ben, ami sok erőt adhat nekik a kemény időszakban is, hiszen most minden idegszálukkal csak a tornára koncentrálnak, ennek rendelnek alá mindent. Mint megosztotta, egy hét pihenő után nagyon kemény volt az első két nap: fáj és sajog mindene, de rövid idő múlva hozzá fog szokni, gyakorlatilag egész nap edzést végeznek. Kiemelte ugyanakkor, hogy már nagyon várja a Csernus Imre pszichológussal való foglalkozást, melynek keretében mentálisan igyekeznek felkészülni az előttük álló feladatra. Krisztina hozzátette, hogy az utóbbi időszakban megtanulták, hogy mindig a soron következő pillanat a legfontosabb. Tehát: tudatosan az itt és most jelenti a célt.

Horváth Brigitta (mezőnyjátékos) is csatlakozott az előtte szólóhoz, és elmondta, hogy már az első pár napban ízelítőt kaphattak, mi vár rájuk: edzés, edzés, edzés. Ugyanakkor tudja, ez elengedhetetlen, hogy sikerrel megvívják a kvalifikációt és ott legyenek a világ legjobbjai között. Bízik benne, hogy ugyanolyan sikeres lehet a nemzeti együttessel, ahogy klubjával, a Dunaújvárossal tette az őszi szezonban. Bár volt egy kis hullámvölgy a végén, de Magyar Kupa-győzelmet és az őszi bajnoki első helyet nem kell megmagyarázni.

Szilágyi Dorottya (mezőnyjátékos) kiemelte, hozzá van szokva a hosszabb edzőtáborokhoz, és nagyon boldog, hogy a klub sikerei mellett ismét benne lehet Bíró Attila válogatottjában. Úgy érzi, az elmúlt két évben nagyon összeérett a nemzeti együttes, ami reményei szerint nemcsak a hangulatban, de az eredményekben is visszaköszön majd. Mint mondta, mindenki teljes erőbedobással és koncentrációval vetette bele magát a munkába, hogy meglegyen a kvóta az olimpiára, ami, úgy érzi, nem is kérdés, hogy sikerülni fog-e.

Az öt dunaújvárosi grácia: Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Garda Krisztina, Magyari Alda és Szilágyi Dorottya még utcai ruhában pózolnak a délutáni válogatottedzés előtt
Fotó: versenyzők

Gurisatti Gréta (mezőnyjátékos) fiatalkora ellenére szintén rutinosnak számít, és mivel nem lehetett ott az előző nyári játékokon, megkettőzött erővel készül. Kérdésünkre elárulta, szigorú szabályok mentén végezhetik az alapozást, és ő is személy szerint belead apait-anyait, hogy bomba formában lehessen a válogatott segítségére a kvalifikációs tornán, ahol minden bizonnyal Olaszországgal vagy Hollandiával vívják majd az elődöntőt, azaz olimpiai indulást érő ki-ki mérkőzést. Szeretné góljaival egészen Tokióig repíteni a csapatot. Végül hangsúlyozta, minden létező forgatókönyvre fel kell készülniük, mert mint olyan, hogy lemaradnak az ötkarikás játékokról, számára nem létezik.

Magyari Alda (kapus) pedig szeretné bizonyítani, hogy ott a helye a válogatottban, és meg akarja mutatni, hogy ő a megfelelő választás az első számú hálóőri feladatokra. Szeretné, hogy a kapitány is érezze, az ő stabilitása elengedhetetlen a győzelemhez. Minden edzésre tudatosan megy, és 100%-osan csinálja, mert nem szereti, ha hiányérzet marad benne. Kemény 6 hétnek néznek elébe, de, mint mindig, ott vannak egymásnak a társaival, és együtt képesek megcsinálni.

A női válogatott kerete

Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Dunaújváros)

Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC)

Olimpiai selejtező, Trieszt – 2021. január 17–24.

A-csoport: Hollandia, Franciaország, Olaszország, Üzbegisztán, Szlovákia

B-csoport: Görögország, MAGYARORSZÁG, Izrael, Új-Zéland, Kazahsztán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában