Nehéz csatában, de felülkerekedett az Alba Fehérvár

2020.12.23. 22:13

Győzelem a fa alatt

A férfi kosárlabda-bajnokság 15. fordulójában az Alba Fehérvár 8 ponttal győzte le a Zalakerámia ZTE KK csapatát.

Káldor András

Stacy Davist (fehérben) nehezen tudták tartani a zalaiak, 24 pontig jutott

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ja Barion Glenn ejtette gyűrűbe a meccs legelső pontjait, melyekre nyomban válaszolt Vojvoda Dávid. Majd ugyanő triplából is betalált, de egy ideig a Zete dobásai voltak pontosabbak, igaz, két pontnál jobban a 7. percig nem jutottak előnyhöz (14-17). Tonko Vukóval viszont nehezen bírtak, a horvát erőcsatár Glenn mellett sokat lendített csapatán, ám a negyed hajrájában Balsay Ádám és Frank Turner kosaraival ismét a fehérváriaknál volt az előny, de a végszót Ante Delas mondta ki sikeres hárompontossal.

A folytatásban Donaldson tört borsot a hazaiak orra alá, mivel nagyon tisztán dobhatott, majd Esa Ahmad bosszankodhatott, mert háromszor egymás után kifelé jött a gyűrű pereméről labdája. Továbbra is a zalaiak oldalán virított magasabb szám az eredményjelzőn, sokat mozogtak, jól járatták a labdát, és a 13. percre hétpontos fórt kovácsoltak (27-34). Vojvoda triplája csökkentett a hátrányon, de mindig volt válasz az Alba kosarára. Aztán a 18. percben érte utol ellenfelét a fehérvári gárda, Ron Curry távoli dobása talált utat a gyűrűbe (41-41). Ez adott némi lökést, zsinórban jött öt pont, a nagyszünetre pedig Curry középkörből eldobott pontos dobása nyolcpontos előnyt hozott (53-45).

A pihenőt követően újfent Glenn indította a kosárzuhatagot, majd Vuko pontjaival faragott a Zete hátrányából. Persze megvolt erre Curry triplaválasza, megrázta magát az Alba és pillanatokon belül tíz pont fölé kúszott a különbség (63-50). Stacy Davist nehezen tudták tartani, az Alba erőcsatára sokszor két emberrel a hátán küzdött, és ért el pontokat. A 26. percben Szabó Zsolt oldalról eldobott hármasa ismét tíz ponton belülre hozta csapatát, Forray le is tolta, és nyugalomra intette játékosait ezután. Éktelen rohanásba kezdett a Zete, de Davis duplája, valamint Ahmad pontos ziccere kissé lehűtötte a kedélyeket.

Stacy Davist (fehérben) nehezen tudták tartani a zalaiak, 24 pontig jutott
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Tíz pont volt a csapatok között a negyedik játékrész megkezdésekor, de ezt is valamivel aktívabban indította a zalai együttes, és nem véletlen, hogy fokozatosan felzárkózott, bár a Fehérvár kétperces kosárcsend után talált be Davis révén. Forgatnia kellett Forraynak a csapatot, mert hárman – Vojvoda, Ahmad, Lukács Norbert – álltak négy személyi hibával a befejezés előtt hét perccel. Ettől függetlenül stabilabb volt a védekezés a végére, és elől a visszaálló Ahmad is húsz pont fölé dobta magát. A hajrában pedig megnyugodhatott Forray, és az volt a kérdés, hogy elérhetik-e a száz pontot a kék-fehérek. Jelentjük, sikerült!

– A mai mérkőzés első negyede nem tetszett, azért, mert puhák voltunk, viszont mutatja a csapatnak a karakterét, és azt a potenciált, ami benne van, hogy amikor egy kicsit meleg lett a pite, akkor villámgyorsan sebességet váltottunk. Úgy védekeztünk, ahogy illik, és úgy támadunk, ahogy kell, ezután pedig pillanatok alatt kiépítettünk egy tízpontos előnyt, amit aztán végül mégis tartottunk a végére – mondta Forray Gábor a mérkőzés után.

 

Jegyzőkönyv

Alba Fehérvár–Zalakerámia ZTE 101-93 (23-26, 30-19, 26-24, 22-24)

Székesfehérvár, zárt kapuk mögött. Vezette: Győrffy, Ádám, dr. Mészáros B.

Alba Fehérvár: Vojvoda 17/12, Curry 15/9, Lukács N., Davis 24/9, Ahmad 25/3. Csere: Omenaka 6, Turner 8, Balsay 6/3. Vezetőedző: Forray Gábor

Zalakerámia ZTE KK: Duren 10/3, Delas 12/12, Bonifert 6, Vuko 22/6, Glenn 15. Csere: Polster, Donaldson 9/3, Völgyi 2, Szabó Zs. 9/9, Plézer, Simon K. 8/6. Vezetőedző: Heinrich Róbert

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában