A végére elfogyott az Alba

2019.03.20. 22:12

Tetemes hátrányt szedtek össze a fehérváriak a negyeddöntő odavágóján

Idegenben kezdték a negyeddöntőt a fehérvári kosarasok a FIBA Europe Cup-sorozaton, a Hapoel Unet Holon remek játékkal nyert 96-63-ra. Visszavágó jövő kedden.

Horog László

Lóránt Péter (b) vezérletével kapaszkodott az egyébként jól kezdő Alba, de nem bírta a végét

Fotó: FIBA

Két, kimondottan jó passzban levő gárda találkozott Tel-Avivban, a hazaiak elképesztő győzelmi szériában vannak a bajnokságban, a fehérváriak is egyre jobban elkapják a fonalat itthon. A nemzetközi kupában szoros küzdelem nyomán jutottak a negyeddöntőbe, a Holon a fehérváriak által a csoportkörből ismert Balkan BC-t gyűrte le, a kék-fehérek a német Telekom Baskets Bonn gárdáját ütötték el a továbbjutástól múlt szerdán.

A meccs első pontját DeQuan Jones szerezte büntetőből, előzőleg mindkét oldalon rossz befejezéseket választottak a támadások végén. Az izraeliek amerikai vendégmunkása második dobását kihagyta, Lóránt betörés után válaszolt, a folytatásban Allerik Freeman és Lóránt volt eredményes, a hazaiaknál Shawn Jones. Egyszerű volt a koreográfia, ha valaki betalált, azonnal jött a válasz a túloldalról. A Fehérvár a negyedik percben jutott komolynak tűnő, hatpontos előnyhöz, Cabezas kétpontosa után Zeno mesteri hármast hintett, a hazaiak azonnal időt kértek, 7-13. A meccs ezen szakaszában jól játszott az Alba, a támadások pontos befejezése mellett jól halászták a lepattanókat is. Jones hármasával faragott hátrányából a Holon, Freeman sarokból elengedett hármasa nem ért célt. Őrizte az előnyt az Alba, Freeman betalált, egy hazai kosár után Cabezas egyéni akció nyomán volt eredményes, 12-17. A legkésőbb szerződtetett fehérvári légiós, Brandon Peterson is feliratkozott a pontlistára, tisztességes előnyt építettek a magabiztos látogatók. Cabezas helyén Tóth Péter kapott bizalmat, majd érkezett a parkettre a legutóbbi meccseken biztatóan teljesítő Filipovity is. A vendégek diktálták a tempót, a negyedet Guy Pnini kinti kosara zárta, 18-23. Filipovity túl sokat vállalt, Shawn Jones vezérletével gyorsan egyenlítettek a hazaiak, sőt, a vezetést is átvették, Jesus Ramirez időt kért, 25-23. Nem segített, továbbra is az izraeliek diktáltak, bár ők is hibáztak.

Lóránt Péter (b) vezérletével kapaszkodott az egyébként jól kezdő Alba, de nem bírta a végét

Atkins közelről eredményes volt, ám kinti dobásai nem mentek be, Cabezas visszatért, a hazaiak a jól dobó, valamint remek bejátszásokkal operáló Pnini megmozdulásaival tartották 3-4 pontos előnyüket. Pnini mellett Shawn Jones szorgalmasan gyűjtögette a pontokat, a túloldalon megakadt a gépezet ­(34-25), pillanatok alatt ellépett a Hapoel, Ramirez érhetően magához hívta játékosait rövid eszmecserére. Shawn Jones révén újabb hazai kosár következett, nem találták a fonalat az albások. Lóránt hármasa jól jött (40-32), amikor kicsit közelítettek a látogatók, mindig akadt hazai játékos, aki lehűtötte a kedélyeket, félidőben 48-39-re vezetett a Holon.

A mezőny legjobbja, Shawn Jones aktivitása nem lankadt, Freeman mesteri hármasával igyekezett tartani a lépést a Fehérvár, Lóránt is beköszönt, araszoltak előre a kék-fehérek, 50-44. T. J. Cline hármasa nem hiányzott, Lóránt azonnal válaszolt szintén távolról, tízen belül maradt az Alba. Harcoltak a vendégek, a lila-sárga házigazdákra igyekeztek tapadni, ami Lóránt sikeres megmozdulásaival ment is, hazai oldalon T. J. Cline ügyeskedett, 57-51. Zeno sem tétlenkedett, az első félidő végén oly magabiztos Unet játékosai kapkodva fejezték be támadásaikat. Darion Atkins hármasát a helyére küldte, Shawn Jones a palánk alatt ficánkolt, három negyed után meggyőző játékkal, 68-52-re vezettek a vendéglátók. Atkins a későbbiekben is elemében volt, 72-54-nél időt kért Ramirez. Reynolds pontjai nyomán még inkább ellépett a Holon, Atkins is szorgoskodott, utóbbi mindent beszórt, Ramirez ismét időt kért. Freeman céltalanul önzősködött, a Hapoel magabiztosan, 96-63-ra nyert.

JEGYZŐKÖNYV

Hapoel Holon–Alba Fehérvár 96-63 (28-23, 30-16, 20-13, 28-11)

Tel-Aviv, Holon Toto Hall, 3800 néző

Unet Holon: Harrush 1, Walden 7/3, DeQuan Jones 11/6, Shawn Jones 22, T. J. Cline 6. Csere: Reynolds 11/6, Simhon 2, Pnini 14/12, Atkins 20/6, Huber 2. Vezetődző: Dan Shamir

Alba Fehérvár: Cabezas 4, Zeno 11/3, Freeman 15/3, Lóránt 22/6, Heath 3. Csere: Filipovics 1, Tóth P. –, Peterson 4, Keller I. 3/3, Takács M. –, Peringer –. Vezetőedző: Jesus Ramirez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában