Mint egy tesióra, csak lóháton!

2018.09.03. 07:30

A díjugratáshoz hasonló angol stílusban dolgoznak az állatokkal Szabadhídvégen

A lovas élményeket nem szeretnék kizárólag saját maguknak megtartani a Szabadhídvégi Kiss Lovas Egyesület tagjai.

Szanyi-Nagy Judit

A 19 éves Lizán a 11 éves Posta Luca áll. A kis tanítvány az oktató, Kiss Alexandra (jobbra) unokatestvére, Liza pedig a család első lova

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A környékbeli (Mezőkomárom, Felsőnyék, Fürged) szüreti felvonulásokról, falu- és gyermeknapokról, de a fogathajtó versenyekről is ismerős név lehet a Kisseké. A Szabadhídvégen élő család mintegy hat éve tart otthon lovakat, melyek száma immár öt darabra nőtt. Hát gondoltak egyet, s tavaly májusban megalapították egyesületüket.

– A Szabadhídvégi Kiss Lovas Egyesület elnöke édesanyám, Kiss Lajosné Pető Erika; jómagam végzett lovassport-oktatóként veszek részt a szervezet életében – mondja Kiss Alexandra, aki főként gyermekekkel foglalkozik.

– Nálunk a ló körül forog minden, így a minket választó fiataloknak többek között a lovaglás alapjait tanítom meg, azt, hogyan maradjanak fent a nyeregben, hogyan üljenek helyesen, de megismerik a felszerelést, a lovas sportágakat és a lófajtákat is. Sőt, sokszor a lovon tornáztatom őket. Gyakran mondom is: olyan ez, mint egy tesióra, csak lóháton – nevet fel Szandra.

A 19 éves Lizán a 11 éves Posta Luca áll. A kis tanítvány az oktató, Kiss Alexandra (jobbra) unokatestvére, Liza pedig a család első lova
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Hozzájuk már három-négyéves kisgyermekek is járnak, akikben mérhetetlen nagy az állatszeretet. Az ifjak egyelőre még csak simogatják a lovakat, mint az oktató mondja, itt a pozitív élmények átadása a cél. Jobban figyelni, kapaszkodni és talán-talán fent maradni a lovon a legalább hat-hétéves gyermekek tudnak. S bár az oktatás egy része térítés ellenében zajlik náluk, a falubeli lakosokat igyekeznek támogatni: például a helyi gyerkőcök díjmentesen simogathatják az állatokat, és van olyan hátrányos helyzetű ember is a településen, aki a tanításért cserébe segít a lovak helyét kitakarítani, ápolni a szerszámokat. Hiszen az egyesületben alapvetően mindent a család, Szandra édesanyja, édesapja, húga csinál.

A tervek szerint a jövőben az sem lesz ritka, ha valaki kézen áll vagy spárgázik majd lóháton. Pedig – emeli ki az oktató – a lovaglás önmagában is fejleszti az izomerőt, növeli a koordinációt. S mivel az egyensúlyozó szervünket folyamatosan ingereljük azzal, hogy mozgásban vagyunk a lovon, az agyunk olyan részét is használjuk, amely az olvasás-, írás- és beszédkészséget fejleszti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában