VeloClass

2018.08.05. 19:57

Elvérzett Szalontay Sándor Skóciában

Nem jutott a negyeddöntőbe Szalontay Sándor, a VeloClass Velence versenyzője a Skóciában zajló kerékpáros Európa-bajnokságon.

Nagy Péter

A velencei pályakerékpáros kedden keirinben javíthat

Fotó: DS

Folytatódott a rossz sorozata – ami a világversenyeket illeti – Szalontay Sándornak, a VeloClass Velence bringásának a glasgow-i kontinensviadal pályaversenyeinek vasárnapi nyolcaddöntőjében. A Fejér megyei sportoló az elmúlt esztendőben a hongkongi világbajnokságon és a berlini Eb-n is ugyanebben a szakaszban búcsúzott a továbbiaktól.

Pedig nem kezdődött rosszul a nap a 28 éves kerékpárosnak, hiszen a délelőtti kvalifikációban, a 29 fős mezőnyben a 16. legjobb időt tekerte (10.037 mp). Az első fordulóban az 12. párban kapott helyet a spanyol José Morenóval, aki felett magabiztos sikert aratott. A legjobb 16 között a selejtező leggyorsabb idejét (9.722 mp) tekerő, a szám egyéni és csapatvilágbajnoka, Stefan Bötticher várt rá. Szalontay taktikáját illetően egy hosszú, kétkörös sprinttel nyitott, a sokkal esélyesebb német versenyző azonban jobban bírta a végét, így ő jutott tovább a hétfői negyeddöntőbe.

A velencei kerékpáros kedden keirinben indul. Ez a tradicionális sprint szám 2000 méteres japán változata, ahol az első 1400 méteren egy speciális motorbicikli (derny) diktálja a tempót és a versenyzők a legjobb pozíciókért harcolnak, amíg el nem kezdődik a hajrá az utolsó 600 méteren.

A velencei pályakerékpáros kedden keirinben javíthat
Fotó: DS

Szalontay volt az első magyar pályabringás, aki 10 másodpercen belül hajtott 200 méteren, két évvel ezelőtt a londoni világbajnokságon ért el 9,997-et a VeloClass ásza. Ezt idén 9,672-re javította a moszkvai Grand Prix-n 74 km/h feletti átlaggal. A sportoló leginkább Bécsben készül, szolgálati autójával hetente háromszor ingázik Magyarország és Ausztria között. Hazánk még nem rendelkezik fa borítású velodrommal, a budapesti aszfaltos Milenáris Sportpálya pedig alkalmatlan a biciklis edzésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában