A legolvasottabb írónk

2018.02.17. 09:30

Hőseposzokat írt Jókai a magyar hazának

Végre megszületett – nagy örömünkre – a magyar próza napja is.

P. Maklári Éva

dhd

1964 óta ünnepelhetjük a költészet napját április 11-én, József Attila születésnapján; 1989 óta január 22-én Kölcseyre és a Himnuszra emlékezünk a kultúra napjával; szeptember 21-én, a magyar dráma napján Az ember tragédiáját idézzük, s végre megszületett – nagy örömünkre – a magyar próza napja is.

A Magyar Írószövetség 2017. november 13-án hozta meg a döntést, melynek alapján Jókai Mór születésnapján, február 18-án legyen az a nap, mikor irodalmunk prózai alkotásait méltatjuk. Jókai hosszú évtizedeken keresztül a legolvasottabb író volt hazánkban. Ismeri nyelvünk gazdagságát, leírásai festőiek. Mára ugyan kissé megkopott a népszerűsége, – sőt egyesek már tananyagként is fölöslegesnek tartják nehezen olvasható romantikus körmondatai miatt – nem tagadhatjuk jelentőségét, műveinek jellemformáló erejét. Akkor adott erőt a nemzetnek, mikor a levert szabadságharc után a hallgatás, a kétségbeesés hosszú időszaka következett.

Az 1850-es években írt regényei (Egy magyar nábob, Kárpáthy Zoltán) a hazaszeretet, a nemzet felemelkedéséért vívott egyéni és közös küzdelem történetei.

A lőcsei fehér asszony első lapjai Fotók: Wikipédia

Senki nem állított szebben emléket 1848-49 felemelő és tragikus eseményeinek, mint ő A kőszívű ember fiai c. regényében. Hőseposz szintre emeli a nemzet csatáit, fiainak áldozatkészségét. Nemzedékek nőttek fel a Baradlay- fiúk szerencsétlen, mégis erőt adó sorsát elemezve a tanórákon. A nemzeti érzés és etikus magatartás az író valóságos lényéhez is közel állt. 1848. március 15-én ő állította össze és olvasta fel a tizenkét pontot. Szívügyének tekintette Kossuth elképzeléseit, és írásaival mindvégig támogatta a függetlenségi törekvéseket. A világosi tragédia után hónapokon át rejtőzködnie kellett, és csak a szerencsének köszönhette megmenekülését. Hősei jellemébe saját erkölcsi értékeit építette bele.

Romantikus meseszövése már saját korában is a múlt idők stílusát idézte a realizmus útját járó európai irodalomban, de izgalmas, váratlan fordulatokban gazdag történetei minden korban és korosztályban rajongókra találtak. Mellékszereplői gyakran realizmussal ábrázolt figurák, akik esendőségükkel, egyszerűségükkel, az élőbeszéd természetességével ellensúlyozzák a tökéletes hősökről alkotott képet, és alakjuktól nem idegen a humor sem.

Jókai a dolgozószobájában. Fénykép az 1890-es évek végéről

A kiegyezés után érdeklődése a polgárosodó Magyarország élete felé fordult. Ekkor írt nagyregényeiben (Fekete gyémántok, Az arany ember már a formálódó kapitalizmus világát ábrázolja. Berend Iván (Fekete gyémántok) még tipikus Jókai-hős, a tökéletesség megtestesítője, Timár Mihály (Az arany ember) már gazdagon ábrázolt, erényekkel, hibákkal, vívódásokkal megrajzolt ember. Élete része a korrupció, a csalás, a pénz szeretete, de Jókai – aki maga is kiábrándult ebből a világból – szenvedéssel sújtja őt: lelkiismeretfurdalással, szeretetlenséggel, állandó önváddal.

Bár a regény itt is romantikus idillel végződik, a mű teljessége, a mellékalakok sokszínűsége Jókai legkiforrottabb alkotásává avatja a művet. Legkedvesebb regényének tartotta maga az író is. Írásai erős hatást gyakoroltak az őt követő korosztály prózaíróira is. A magyar próza „századvégi nagy magaslatát… Jókai nagyszerű részletművészete nélkül el sem lehetne képzelni” – írja Németh G. Béla.

Műveivel külföldön is sikert aratott. Több nyelvre lefordították regényeit, elbeszéléseit, legismertebbé Lengyelországban vált. Nem véletlen, hogy hőseinek sorsa megihlette a filmkészítők világát is. Az arany ember háromszor is filmvászonra került, az 1962-es változat a korabeli magyar filmgyártás szuperprodukciója volt. Ezekben az években az említett regénycímeken kívül több művét is megfilmesítették, és mindegyik országos sikert aratott. Ha a regény szót halljuk, kevés olyan ember akad, akinek elsőre nem az ő neve jut eszébe.

Adolf Dauthage: Jókai Mór portréja (1872 vagy 1873) Fotó: Wikipédia

Ebben az évben először ünnepelhetjük tehát a magyar próza napját Jókaira emlékezve, és kortárs íróink műveit a közönség elé tárva.

A Vörösmarty Társaság színvonalas rendezvény-sorozattal készült és még készül továbbra is e jeles napra, hogy minél több érdeklődővel ismertessük meg jelenkori prózairodalmunk alkotóit. Bízunk benne, hogy ezzel az új kulturális emléknappal és rendezvényeinkkel növelni fogjuk az irodalmat kedvelő és olvasó emberek táborát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában