Bulivan!

2017.12.10. 15:00

Retró diszkó a fehérvári Discover Banddel

Hideg este van, nehezen nyílik az elektromos kapu a Pirosalma utcában. Átvágok a sötét udvaron és egy szintén sötét lépcsőházi folyosón, míg végül a próbaterembe lépek.

Borsányi Bea

A Discover Band - a nosztalgia jegyében -nemcsak a hangzással, hanem a látvánnyal is visszarepít minket a hetvenes évek világába

Fotó: Discover Band

Odabent zsinórok, hangszórók, a dobszerkó egy külön szobában, levetett kabátok, amolyan évszázadosnak tűnő rendetlenség. A zenekar éppen próbához készülődik.

A Discover Band viszonyag új formáció, hiszen 2016 áprilisában állt össze a csapat. Igaz, akkor még egészen más koncepcióval, és némileg más tagokkal. Több tagcsere és az idén tavasszal egy énekesnő csatlakozása után úgy tűnik, megszületett a végleges felállás és stílus. A tagok úgy döntöttek, a hetvenes éveket hozzák vissza a bulikon úgy megjelenésben, mint a repertoárban.

Ismerkedjünk meg a zenekarral! A tagok: Kiss Andrea (ének), Szeles Péter (billentyű), Dobos Péter (basszusgitár), Forgács Róbert (gitár és ének), Kiss Balázs (dob), Jung Ferenc (ének és szaxofon). A banda tagjai természetesen nem tegnap kezdték a szakmát. Mindenkinek megvan a maga előélete és képzettsége. Robi és Feri példának okáért zenélt Fehérvár egyik ismert zenekarában, a Sárga Taxiban. Rengeteg remek bulit csináltak és remélik, a Discoverrel is megmozgatják majd a közönséget.

A próbákon formálódik a repertoár, csiszolódnak a számok és születnek meg az új ötletek a zenekarban
Fotós: Nagy Norbert

- A 70-es évek zenéje népszerű és jól lehet rá táncolni. Ezzel szerintem egyfaja hiányt pótolunk, mert kevesen játsszák ma ezt a diszkózenét – mondta Balázs, az egyik alapító tag, amihez Robi azonnal hozzátette: – Hangsúlyozom, hogy játsszák. Nagyon jól megírt dalok voltak azok, nem úgy, mint a mai zenék egyszerű sémákkal és maximum két, három akkorddal. Azt mondanám, értéket képviseltek. Élőben, korhű ruhában szeretnénk mi is megteremteni a bulikon a régi diszkók hangulatát.

- A repertoárban egyelőre húszegynéhány dal szerepel – vette át a szót Szeles Péter -, főleg olyan külföldi együttesektől, mint Abba, Ottawan, Gloria Gaynor, Eruption és így tovább, de van Szűcs Judittól és a Neotontól is nótánk. Igyekeztünk főleg az ismertebb, népszerűbb dalok közül választani. 2017 márciusában volt a első fellépésünk, nagyjából másfél órás bulit csináltunk. Hangsúlyoznám, a zenekar célja nem az, hogy egész estés bálokon zenéljen, hanem hogy másfél-kétórás show-műsorokat csináljon. Azon belül úgy variálunk, hogy változzon a ritmus lassabb és pörgősebb számokkal, illetve egy picit a stílus is, ezért hol funkysabb, hol rockosabb nótákat játszunk. A repertoár persze folyamatosan változik majd, ahogy a közönségtől jönnek a visszajelzések.

A Discover Band – a nosztalgia jegyében -nemcsak a hangzással, hanem a látvánnyal is visszarepít minket a hetvenes évek világába
Fotós: Discover Band

- A közönséggel kapcsolatban amúgy az a tapasztalat, hogy vegyes a korosztály, a fiatalok is szeretik a hetvenes éveket – fűzte hozzá Andrea, az énekesnő.

A próba
Fotós: Nagy Norbert

Az együttesnek van már honlapja és az egyik ismert videomegosztó portálon is megnézhető, meghallgatható tőlük az Abba Does your mother know című száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában