Kedves mesehősök

2017.11.23. 09:30

Kiállítás ismerteti meg az aprónéppel Bálint Ágnes író életművét

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárba is megérkezett a héten a Bálint Ágnes életmű-kiállítás. Várják a látogatókat, iskolai, óvodai csoportokat.

Bokros Judit

Fenyvesi Zsuzsanna a tökházikóval és Mazsola bábjával

Fotó: Pesti Tamás

Bálint Ágnesnek köszönhető a TV Maci figurája, s az olyan bábjátékok is a nevéhez fűződnek, mint például A mi újság a Futrinka utcában vagy a Mazsola, illetve a Mazsola és Tádé. A Fehérvárhoz is kötődő – egy ideig az egykori székesfehérvári leánygimnázium, ma Teleki Blanka gimnázium tanulója volt – József Attila-díjas író, szerkesztő, dramaturg, Bálint Ágnes közel 30 évig dolgozott a Magyar Televíziónál. Ott valósította meg a sokak kedvencévé vált báb- és rajzfilmsorozatokat. Később több könyvet írt, a Hajónaplóból és a Szeleburdi családból filmváltozat is készült. Férje 1989-ben hunyt el, az írónő, aki ezután visszavonultan élt, 2008-ban követte. Bálint Ágnes emlékére Vecsés önkormányzatának támogatásával készült életmű-kiállítás. Ez november 20-a óta a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban látható, egészen december 15-ig. A tárlat a korábbi, Pál utcai fiúk kiállításhoz hasonlóan tablók, installációk segítségével mutatja be az író életét, pályáját, a hozzá köthető műveket. A tablókhoz tárgyak és feladatötletek kapcsolódnak, így a fiatal olvasók játékosan ismerkedhetnek meg Bálint Ágnes mesehőseivel és a történetekkel, az idősebbek pedig nosztalgiázhatnak.

Fenyvesi Zsuzsanna a tökházikóval és Mazsola bábjával

A kiállított tárgyak között van a szerző írógépe, látható rajzfilm vázlat, s Mazsola tökházikója, Böbe Baba vagy a faliszekrényből elővarázsolt iskola is megtekinthető. A kisebbek memóriakártyák segítségével ismerhetik meg a könyveket, a nagyobbak szórakoztató feladatokat kapnak. Megnézhetők az idegen nyelvű könyvek és diafilmvetítésre is van lehetőség – tudtuk meg a könyvtár munkatársaitól. Csoportok esetén érdemes előre bejelentkezni, amúgy nyitva tar-tási időben látogatható a tárlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában