Lépten, nyomon barokk

2018.09.25. 16:00

A barokk Székesfehérvár egy építész szemével

A barokk évének programsorozatába illeszkedett a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri tagkönyvtárának hétfői rendezvénye.

Bokros Judit

Csutiné Schleer Erzsébet rámutatott a barokk jegyekre

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A bibliotékában a Városvédő és Szépítő Egyesület egyik alapítója, Csutiné Schleer Erzsébet tartott vetített képes előadást A barokk Székesfehérvár egy építész szemével címmel.

Az elismert szakember először az ősi Fehérvárt, annak látható, illetve jelzett maradványait mutatta be, majd a stílusokon, korokon keresztül eljutottunk a barokkig. A leglátványosabb, legszebb épületek a templomok, amelyeket a törökök távozása után ide érkező szerzetesek építettek. A fotókon sorra haladtunk a ma is meglévő épületeket nézegetve, ismét rácsodálkozva azok monumentalitására, pompájára.

Csutiné Schleer Erzsébet rámutatott a barokk jegyekre
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az építész megemlítette: az egyik legszebb belvárosi barokk épület a Fekete Sas Patikamúzeumé. Szó esett azonban a stílus egyszerűbb képviselőiről, a Jókai és az Oskola utca lakóházairól is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában