A könyvtárosok világnapja

2024.04.12. 10:36

Ugrits Margitra emlékezik a Vörösmarty Mihály Könyvtár

A könyvtárosok világnapja alkalmából virtuális kiállítással emlékezik Fejér megye első főállású községi könyvtárosára, Ugrits Margitra a Vörösmarty Mihály Könyvtár.

Héjj Vivien

Ugrits Margit is részt vett a könyvtárosok veszprémi kirándulásán 1963 júliusában

Forrás: Vörösmarty Mihály Könyvtár

Az Amerikai Könyvtárak Szövetsége és a Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége kezdeményezésére 2011 óta április 14-én ünneplik a könyvtárosok világnapját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a világ könyvtárainak és a bennük tevékenykedő könyvtárosok fontosságára, történelmi és társadalmi szerepére.

A világnap alkalmából a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár virtuális kiállítással emlékezik születésének 80. évfordulóján Fejér megye első főállású községi könyvtárosára, Ugrits Margitra.

– Ugrits Margit a megyében és országosan is elismert könyvtáros volt. Elsők között csatlakozott a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Fejér megyei szervezethez, aminek 1968-tól tagja maradt haláláig, s munkáját mindvégig tevékenyen segítette. Számos, rangos író-olvasó találkozót szervezett, vetélkedőket és klubokat hozott létre, helyt adott országos vetélkedőknek – például: Ki nyer ma? Játék és muzsika 10 percben –, ahol az ő jól felkészített olvasói kiemelkedően teljesítettek. Jó kapcsolatot alakított ki a társintézményekkel, gazdálkodó szervekkel. Végig kísérte egy óvodáscsoport fejlődését az egyetemi, főiskolai felvételig, dokumentálva a folyamatos könyvtárhasználat hatását, előnyeit – olvasható a virtuális tárlaton, melyen korabeli fotók és újságcikkek is megidézik az egykori csákvári könyvtáros emlékét.

A virtuális kiállítás Hegedűs Éva nyugalmazott könyvtáros gyűjtőmunkájának eredményeképp állt össze tartalmas egésszé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában