Különleges tárlat Sárbogárd szívében

2024.03.15. 12:00

Nagy Orsolya: A tojásfa az összetartozást, a települések, a megye egységét szimbolizálja

Hétfő délutántól látogatható az a sárbogárdi kiállítás, ahol Fejér Vármegye húsvéti tojásait csodálhatják meg az érdeklődők. Az egyedi alkotások egyenesen Alsószentivánról érkeztek a Madarász József Városi Könyvtárba, arról a településről, ahol a vármegye tojásfáját tavaly átadták. A FEOL is beleshetett a különleges kincseket rejtő tárlatba, méghozzá az Alsószentiván Községért Egyesület egyik tagjának jóvoltából.

Kecskés Zoltán

Különleges kiállítást nyílt a sárbogárdi Madarász József Városi Könyvtárban.

Fotó: Könyvtár

Nagy Orsolya megkeresésünkre elmondta, hogy a hét eleji megnyitó egészen különlegesre sikeredett. Előadásában nagy örömmel beszélt szeretett egyesületéről, valamint településéről, Alsószentivánról is, amelyet természeti adottságain kívül a Fatimai Szűz búcsújáról, a szentiváni dióról és remélhetőleg újabban már a megyei szinten megvalósuló programjairól is ismernek. Utóbbival kapcsolatban kiemelte, számtalan helyi fotó-, rajz-, prózaíró-, tojásdíszítő-, karácsonyi süti verseny szerepelt az Alsószentiván Községért Egyesület felhívásai között, de az ünnepváró programokat (adventi ablakos kalendárium, karácsonyfa állítás, kivilágított traktorok, Mikulás csomag keresés) sem hagyta ki a felsorolásból a megjelenteknek.

Nagy Orsolya, előadásában nagy örömmel beszélt szeretett egyesületéről, valamint településéről, Alsószentivánról is az érdeklődőknek
Fotó: Könyvtár

– A Szentiván Trail és a Fejér Vármegye tojásfája a legismertebb kezdeményezéseink. Utóbbinak az ötletét a Somogy megyei Kéthely településről megjelent online cikk adta, amit aztán megvalósítás is követett. A felmerült nehézségek ellenére végül a megye 108 településéből 91-től érkezett tojás, amelyek anyaga  jellemzően hungarocell, műanyag, fa, liba-, emu- és strucc tojás, cserép, kerámia, pamut és papír. Az alkotók festették, ragasztották, gyöngyből, szaténszalagból készítették a díszítést, hímezték, horgolták, dekupázsolták, keresztszemes vagy quilling technikával alkották meg műveiket, egyediségük mindezeken felül abban rejlik, hogy a címeren és a település nevén kívül sok tojáson jelenik meg a település valamely jellegzetessége, például a bicskei fehér hímzés, a bodajki kálvária vagy a szabadbattyáni Kula torony. A tojásfa az összetartozást, a települések, a megye egységét szimbolizálja. Nagy megbecsülést jelent számukra, hogy tavaly a Fejér Vármegyei Értéktárba is bekerült a tojásfa – fűzte hozzá Nagy Orsolya, aki elárulta, hogy a tojásokat egészen március 21-ig lehet megtekinteni a könyvtár nyitvatartási idejében, hogy aztán Alsószentivánra visszakerülve, március 23-án, 10 órakor az átadó alkalmával már a vármegye tojásfáját díszítsék.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában