Március 28-ig megtekinthető

2024.03.05. 14:00

Magyarország ásványai láthatók Palotaváros kedvenc könyvtárában

Ahogy korábban is beszámoltunk róla, különleges drága kövek érkeznek a Tolnai Utcába, azóta pedig már el is foglalták ideiglenes otthonukat. Ottjártunkkor már egy berendezett csoda tárult szemünk elé, amikor Kalincsákné Molnár Zsuzsanna tagkönyvtárvezető fogadott bennünket.

Kecskés Zoltán

Kalincsákné Molnár Zsuzsanna tagkönyvtárvezető büszkén mutatja a kiállítást és a különleges ásványokról szóló kiadványt.

Fotó: Nagy Norbert

A VMK Tolnai utcai könyvtárban március 1-28-ig láthatóak a különleges, csillogó, formailag is érdekes ásványok, kőzetek és földi kincsek a Székesfehérvári Ásványgyűjtők Baráti Körének tagjainak jóvoltából. A tárlat szervezője, Nánási Rezső, aki gyűjtőként is szerepel ezen a kiállításon. Az ásványok között szerepel különböző ametiszt, kvarc, kalcit, dolomit, fluorit, gipsz és üvegopál is. Az előbb említett érdekességek mellett igazi kuriózumokat is lehet találni:

A tárlat egyik különlegessége a fakövület, amely valaha egy fa része volt.
Fotó: Nagy Norbert

– Az előttem látható fakövület különlegessége, hogy valaha egy fa része volt, ám a hosszú évezredek alatt megkövesedett, szépsége önmagáért beszél. A fakövület egyedisége abban rejlik, hogy megőrizte az eredeti fa szerkezetét és mintázatát – mondta Kalincsákné Molnár Zsuzsanna, aki hozzátette: a kiállítás keretében a gyűjtők bemutatják a 2024-es év ásványát a korundot, amibe beletartozik rubin és a zafír, valamint  az év ásványi nyersanyagát, a recski rézércet is szemügyre vehetik az érdeklődők. Érdemes megtekinteni ezt a különleges kiállítást, mely rávilágít bennünket arra, mennyire fontos megőrizni, megmutatni Földünk értékeit, kincseit. Várunk mindenkit szeretettel – zárta gondoltait a tagkönyvtárvezető.

A kiállításon megtekinthető a 2024-es év ásványa a korund, amibe beletartozik rubin és a zafír is.
Fotó: Nagy Norbert

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában