Atlantisz program

2024.03.26. 16:30

Különleges köntösbe bújtatták Shakespeare klasszikusát

Tizennégy iskola tizenhat színjátszó csoportja vitte színre William Shakespeare egyik legismertebb tragédiáját a Vörösmarty Színház Atlantisz programjának keretein belül. A modern zenei műfajokat és a humort sem nélkülöző produkcióban a diákok ismét bizonyították tehetségüket.

Héjj Vivien

Különleges színpadi megoldásokat alkalmaztak a diákszínjátszók

Fotó: Simon Erika / ÖKK

Közel egy évtizedes múltra tekint vissza az Atlantisz program, a megyeszékhely és a vármegye általános és középiskolás színjátszóit megszólító művészeti nevelési program, melynek célja, hogy közelebb hozza a színház világát a gyerekekhez. Az eddigi előadások során már több mint kétezer diák állhatott színpadra a Vörösmarty Színházban.

Ezúttal Shakespeare Rómeó és Júlia című tragédiáját vitte színre tizennégy iskola tizenhat színjátszó csoportja, akik felkészítését pedagógusok mellett mentorok is segítették, név szerint Ballér Bianka, Juhász Illés, Kerkay Rita, Keller János, Kiss Diána Magdolna, Lőrincz Zsuzsa, Soltész Rita és Váradi Eszter Sára.

Az esten színpadra léptek az Arany János EGYMI, a Kodolányi, a Vasvári, a Ciszterci, a Teleki, a Tóparti, az Árpád Technikum, a Comenius, a pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér Technikum, a Szent Imre Gimnázium, az I. István, a Hunyadi, a Hermann és a Gorsium tanulói.

Modern és korhű jelmezek egyaránt megjelentek a színen
Fotó: Simon Erika / ÖKK

A felkészült és kreatív színjátszók egyedi színpadképekkel, kevés tárgyi eszköz felhasználásával és ötletes megoldások kidolgozásával mutatták be a két család között húzódó feszültséget, a szerelmesek vívódásait és a bekövetkező tragédiát. Ami a jelmezeket illeti, egyaránt láthattak a nézők modern bőrszerkóba bújt Rómeót és korhű ruhákban színre lépő Júliát is.

A produkciók láttán a zsűrinek nem volt könnyű dolga. A csapatok munkáját külön-külön értékelte Cser-Palkovics András polgármester, Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum kancellárja, Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója és Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke.

Minden csapat teljesítményét külön értékelte a zsűri
Fotó: Simon Erika / ÖKK

Idén két fődíj talált gazdára. A zsűri döntése értelmében a Ciszterci Szent István Gimnázium Fejér Holló Diákszínpada és a Teleki Blanka Gimnázium színjátszói, a TeDi csapata vehette át az elismerést. Szikora János, a színház igazgatója elmondta, az idei fődíjasok a jövő évi színházi évad egyik egész estés darabjának alkotói és szereplői lesznek. A Mi Rómeónk című darabot Shakespeare műve alapján viszik majd színre. Az első felvonást a TeDi, a másodikat a Fejér Holló színjátszói állítják majd színre.

Továbbá a közösségi munka elismeréseként minden színjátszó csoport 100 ezer forintos jutalomban részesült. Az idei évben díjazták az egyéni teljesítményeket is, így a zsűri által a „Legjobb Rómeó” a Gorsium Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum, a „Legjobb Júlia” az I. István Technikum, a „Legjobb Dajka” az Árpád Technikum, a „Legjobb Mercutio” a Kodolányi János Gimnázium (Színpadka), a „Legjobb Lőrinc barát” címet a Ciszterci Szent István Gimnázium Fejér Holló Diákszínpadának diákja vehette át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában