Közel-keleti konfliktus

2024.04.28. 11:09

Tovább folynak a harcok a Gázai övezetben és Izrael északi határánál

Az izraeli–palesztin háború 205. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszba visszatérő palesztinok mennek a romok között 2024. április 22-én, egy héttel azután, hogy az izraeli hadsereg kivonult a térségből

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

Izraeli hadsereg: Izrael növeli a Gázába irányuló humanitárius segélyek mennyiségét

Izrael a napokban növeli a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek mennyiségét - jelentette be vasárnap Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője. 

"Az utóbbi néhány hétben a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek mennyisége jelentősen megnőtt"

 - hangsúlyozta Hagari hozzátéve, hogy a mennyiségek az elkövetkezendő napokban tovább emelkednek. 

"A korábbinál sokkal több ivóvíz, élelmiszer, orvosi felszerelés, szükségszálláshoz szükséges felszerelés és más segély fog a Gázai övezetbe áramolni" 

- közölte. 

Hagari rávilágított, hogy 

mindez annak köszönhető, hogy Izrael megnyitotta az asdodi kikötőt a palesztin térségbe szánt segélyszállítmányok előtt, illetve egy új határátkelőt is a régió északi részében, valamint növelte a Jordánia felől a déli Kerem Salom-i határátkelőn átáramló segélyek mennyiségét is. 

Az izraeli hadsereg szóvivője beszélt arról is, hogy hazája együttműködik az Egyesült Államok közel-keleti műveleteiért felelős Középső Parancsnokságával (CENTCOM) is egy ideiglenes segélykirakó móló létesítése érdekében is. "Kiemelt fontossággal bír a segélyek eljuttatása a gázai lakosokhoz, mert háborúnk a Hamász (terrorszervezet) ellen irányul, nem pedig Gáza lakossága ellen" - hangsúlyozta Hagari. Mindemellett a World Central Kitchen (WCK) nonprofit szervezet is bejelentette, hogy újraindítja hétfőtől tevékenységét, miután csaknem egy hónapja hét munkatársa vesztette életét egy izraeli légicsapásban.

Katari közvetítő: mindkét félnek nagyobb erőfeszítést kellene tennie

Mind az izraeli, mind a palesztin félnek nagyobb erőfeszítést kellene tennie a megegyezés érdekében azokon a tárgyalásokon, amelyeket a Hamász által a Gázai övezetbe túszként elhurcolt izraeliek szabadon engedéséért folytatnak - közölte Madzsid al-Anszari, a felek között közvetítő Katar miniszterelnöki tárgyalásvezetője az izraeli Kan közszolgálati tévének adott interjújában. 

"Kiábrándító számunkra, hogy a felek nem eléggé elkötelezettek a megegyezés mellett. Hiába követünk el minden tőlünk telhetőt, nagyobb nyomásnak kellene nehezednie a tárgyalófelekre a megállapodás érdekében. Mert a késlekedés minden egyes nappal súlyosabban veszélyezteti a fogva tartott civileket mindkét oldalon

 - hangsúlyozta. 

"Számos szűklátókörű politikai megfontolás, számítás akadályozza a tárgyalási és a közvetítési folyamatot" - indokolta a tárgyalások hónapok óta tartó kudarcát. "Szerintünk ez nem a politikai számítások ideje. Nem annak van itt az ideje, hogy a valaki a személyes politikai jövőjét a gázai túszok sorsa fölé helyezze" - vélekedett. 

Al-Anszari elmondta, hogy

 a tárgyalásokon közvetítő szakértőik éjjel-nappal folyamatosan dolgoznak már több mint hat hónapja, és mindent elkövetnek a civilek megmentése érdekében. 

A térség békéje és biztonsága nemcsak nekünk, hanem a térség békét kereső más népeinek is fontos, és csak akkor lehet biztonság mindannyiunknak, ha lehetőség nyílik a béke elérésére" - mondta a katari politikus. 

Az "As-Sark" című szaúdi újság arról számolt be, hogy 

hétfőn ismét Kairóba utazik a Hamász küldöttsége, hogy megvitassa az új izraeli tűzszüneti és túszcserejavaslatot. 

A jelentés szerint az új indítvány előrelépést jelent a Gázai övezet déli részébe menekültek visszatérésének kérdésében, valamint a Hamász által elrabolt izraeliekért cserébe szabadon bocsátandó palesztin foglyok számában. A lap szerint az újabb tárgyalódelegációt Kalil al-Hijja, Jahíja Szinuárnak, Hamász gázai vezetőjének helyettese vezeti majd.

Mahmúd Abbász: csak Washington tudja elérni, hogy Izrael ne támadja meg Rafahot

Csak az Egyesült Államok tudja elérni, hogy Izrael ne támadja meg a Gázai övezet déli határán lévő Rafah várost – jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök, aki szerint 

a támadás, amelyre napokon belül lehet számítani, a palesztin lakosság nagy részét menekülésre kényszerítheti az övezetből.

A Palesztin Hatóság vezetője a szaúdi fővárosban, Rijádban a Világgazdasági Fórum rendkívüli ülésén szólalt fel. 

Felszólítjuk az Amerikai Egyesült Államokat, hogy érje el Izraelnél a Rafah elleni támadás feladását. Ugyanis Amerika az egyetlen ország, amely képes megakadályozni Izraelt abban, hogy elkövesse ezt a bűncselekményt

 – mondta.

Izrael, amely hetek óta fenyegetőzik a Rafah elleni támadással, mondván, hogy célja az övezetet eddig irányító Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet még megmaradt és magát ott meghúzó zászlóaljainak megsemmisítése, a múlt héten intenzív légitámadásokat hajtott végre a palesztin fegyveresek feltételezett rejtekhelyei ellen. De amellett, hogy a Hamász fegyveresei ott vannak, a városban húzza meg magát több mint egymillió olyan palesztin civil is, aki az övezet északi vagy középső részéből menekült el a hét hónapja tartó harcok elől.

A nyugati országok, köztük a legközelibb szövetségese, az Egyesült Államok többször is arra kérték Izraelt, hogy ne támadja meg a várost.

A következő napokban kiderül, hogy Izrael Rafah elleni támadásának milyen hatása lesz, hiszen oda gyűlt az összes gázai palesztin

– mondta Abbász. Hozzátette:

 már "kisebb csapás" is a Gázai övezet elhagyására kényszerítené a palesztin lakosságot, és ezzel a palesztin nép történetének legnagyobb katasztrófája következne be".

Ismét elmondta, hogy elutasítja a palesztinok kitelepítését Jordániába vagy Egyiptomba, és azt is kijelentette: aggódik amiatt, hogy amint Izrael befejezi gázai hadműveletét, megpróbálja majd a ciszjordániai palesztin lakosságot is Jordániába kényszeríteni.

Izrael annak megtorlásául indított offenzívát a Gázai övezetben, hogy a Hamász október 7-én terrortámadást hajtott végre Dél-Izrael ellen, és ebben 1200 ember meghalt, 253-at pedig túszul ejtettek.

A gázai egészségügyi minisztérium vasárnapi közlése szerint az izraeli hadművelet kezdete óta már 34 454 palesztin halt meg, 77 575 pedig megsebesült a Gázai övezetben. Csak az utóbbi 24 órában 60-an haltak meg, és 138-an megsebesültek - derült ki a tárca tájékoztatójából.

Tovább folynak a harcok a Gázai övezetben és Izrael északi határánál 

Az elmúlt napokban az izraeli légierő vadászgépei és drónjai több tucat célpontot támadtak meg a Gázai övezetben, köztük terrorista infrastruktúrákat, rakéta kilövőhelyeket, iszlamista fegyvereseket és megfigyelőállásokat, támogatva a szárazföldi erőket az övezet közepén. 

A libanoni határnál lövedékek repeszei könnyebben megsebesítettek egy katonát, amikor szombat este két páncéltörő rakétát lőttek izraeli területre Libanonból. Éjjel a légierő vadászgépei megtámadták a libanoni síita Hezbollah milícia dél-libanoni célpontjait, miután több tucat rakétát indítottak onnan az izraeli Meron település felé.

Az IDF szóvivője szerint a célpontok között a katonai infrastruktúra részei, és egy katonai építmény is volt. Azt is közölték, hogy harci repülőgépek támadták meg a Hezbollah katonai infrastruktúráját Tair Harfa és Jarin települések térségében Dél-Libanonban.

A szombati hírfolyamunkat itt olvashatja:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában