Különleges kiállítás nyílik a Csók István Képtárban

2024.01.13. 12:00

Megérkeztek az ókori Kína kincsei Székesfehérvárra

Hatalmas, mázsán túli súlyokkal megrakott ládák érkeztek pénteken délután Székesfehérvár központjába.

Hajdú Marianna

Fotó: ÖKK

Pénteken délután egy különleges esemény zajlott Székesfehérváron. Megérkeztek a a Csók István Képtárba "Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok Kora" című kiállítás felbecsülhetetlen műtárgyai, amelyekről korábban már a feol.hu oldalán is olvashattak. A tárlat, amely január 23-án nyílik meg, olyan különleges tárgyakat hoz el a múzeum látogatóinak, amelyek a kínai kultúrába való mélyebb betekintést ígérik.

A szakemberek pénteken délután megkezdték a ládák kiemelését a teherautóból. Műtárgyvédelmi okokból a ládák kinyitására még várni kell, de a hétvégén akklimatizációval fogják őket felkészíteni az új környezetre. A jövő hét elején kezdődik meg a műtárgyak kicsomagolása, a Kínából érkezett szakemberek segítségével.

Fotó: ÖKK

A kiállítás igazi gyöngyszeme a halotti uralkodói jádepáncél, amely 1460 darab jádelapból áll, aranyszálakkal összefűzve. Ez a ritka darab csak egy a sok közül, amely az ókori Kína mindennapjait, temetkezési szokásait és az uralkodói réteg életét mutatja be. A tárlatot a Szent István Király Múzeum, három kínai intézmény és a szegedi Móra Ferenc Múzeum, valamint a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum együttműködésével hozták létre.

A kiállítás június 28-ig látogatható, így bőven van idő felfedezni ezt a lenyűgöző kulturális kincset, amely most Székesfehérvárra érkezett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában