A legmodernebb biztonságtechnikával a Szent István Király Múzeumban

2024.01.09. 17:00

Páncélüveg és korszerű biztonságtechnika a Szent István Király Múzeumban: Az ókori kínai kincsek védelme

Felbecsülhetetlen kincseket, az ókori Kína csodáit fedezhetjük fel hamarosan a Szent István Király Múzeumban, vastag páncélüvegek mögött és modern biztonságtechnikai rendszerekkel védve!

Hajdú Marianna

Forrás: fehervariprogram.hu

A Szent István Király Múzeum falai között hamarosan megelevenedik az ókori Kína történelme és kultúrája. A "Jáde Császárok" kiállítás, mely január 23-án nyílik meg, több mint száz darabos, lenyűgöző kollekciót mutat be, közvetlenül a világhírű Shanghai Múzeumból érkezve.

A tárlat sztár darabja egy valódi ritkaság: egy teljes halotti jádepáncél a Nyugati Han-dinasztiából. Ez a különleges műtárgy, amely közel ezer finoman csiszolt jádelapból áll, aranyszálakkal összefűzve, nemcsak a kínai kultúra mélységeit tárja fel, hanem a múlt mesteri kézművességét is.

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója elárulta, hogy ilyen kínai régészeti ritkaság még sohasem jár Magyarországon. A kiállítás nemcsak Székesfehérvárt, hanem az egész régiót is gazdagítja kulturális szempontból. A különleges kollekció darabjai a héten folyamatosan érkeznek a múzeumba, és már elhelyezték az első műtárgyakat tartalmazó ládát, ami egyenesen Kínából jött.

Azonban nem csak a tárgyak múltja izgalmas. A múzeum főigazgatójának az elmondása szerint, a kiállítás modern technológiai megoldásai is lenyűgözőek. A vitrinek készítéséhez speciális többrétegű, edzett páncélüveget használtak, melyek nemcsak a tárgyak biztonságát garantálják, hanem a látogatók számára is lehetővé teszik a műkincsek közelről történő megtekintését. A biztonságtechnikai rendszerek modernitása és megbízhatósága kulcsfontosságú, hiszen ritka és felbecsülhetetlen értékű műtárgyakról van szó.

A főigazgató külön kiemelte, hogy a vitrinek nemcsak biztonságosak, hanem kifinomult klímakontroll rendszerrel is ellátottak. Ezek a rendszerek óvják a műtárgyakat a hőmérséklet-ingadozástól és a páratartalom változásaitól, biztosítva ezzel a tárgyak hosszú távú megőrzését és bemutatását.

A tárlat további különlegességei közé tartoznak a ritka lakkedények, a bronz szertartási tárgyak, valamint az épületmodellek és agyagfigurák, melyek az ókori kínai életet idézik meg. A látogatók egyedülálló utazáson vehetnek részt, mely során bepillantást nyerhetnek az ókori Kína gazdag kultúrájába és történelmébe.

A kiállítás anyagát a budapesti Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum tárgyegyüttese is gazdagítja, így a látogatók egy igazán különleges és széleskörű betekintést nyerhetnek az ókori Kína kultúrájába.

A kiállítás nemcsak egy kulturális csemege a helyi közösség számára, hanem egy nemzetközi jelentőségű esemény is, mely Székesfehérvárt a művészet és a történelem szerelmeseinek központjává teszi.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában