Kulturális elismerés

2023.11.12. 11:30

Ketten vehettek át idén Pro Theatro-díjat

A hagyományoknak megfelelően a színházi évad első nagyszínpadi premierje előtt adták át a Pro Theatro-díjat a Vörösmarty Színházban. Idén ketten részesültek a város elismerésében.

Héjj Vivien

Az elismeréseket Cser-Palkovics András polgármester adta át Lőrincz Zsuzsának és Ferenczy Noéminek

Fotó: NAGY NORBERT

A város kulturális életében szép hagyomány, hogy a színházi évad első nagyszínpadi premierje előtt évről évre átadják a Pro Theatro-díjat, amellyel a megyeszékhely önkormányzata a színházi világban dolgozók munkáját ismeri el.

A premier közönségét Szikora János színházigazgató és Székesfehérvár polgármestere köszöntötte. Cser-Palkovics András a színház aktuális helyzete kapcsán arról beszélt, az idei télen várhatóan nem kell bezárni a teátrumot, így ismét teljes lehet az évad.

Az önkormányzat évről évre díjak, kitüntető címek, elismerések adományozásával fejezi ki tiszteletét és megbecsülését mindazon személyek, közösségek iránt, akik életművükkel, munkájukkal, a város közéletében való közreműködésükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, maradandót alkottak, vagy más, a köz érdekében végzett tevékenységükkel segítették Székesfehérvár szellemi és anyagi gyarapodását. A „Pro Theatro Civitatis Albae Regialis” díj a székesfehérvári színházi életben tevékenykedő természetes személynek, társulatnak, csoportnak vagy közösségnek adományozható.

Az idei évben elismerésben részesült Ferenczy Noémi, a Ciszterci Szent István gimnázium pedagógusa, akinek munkássága jelentős mértékben hozzájárult Székesfehérvár kulturális élete és a városi diákszínjátszás fejlődéséhez.

– A tanárnő által felkészített fiatalok rendszeres fellépői és díjazottjai a Fehérvári Versünnepnek. Emellett rendezőként és színházszervezőként is jól ismerhetjük. A Ciszterci Szent István Gimnáziumban általa működtetett Fejér Holló Diákszínpad évről évre nagy sikerrel és jelentős számú közönséget megszólítva visz színpadra magas színvonalú színházi előadásokat. 2020 februárjában nagy sikerrel mutatták be az Ember Tragédiája című darabot, amely olyan színházélmény volt, melyre egész Székesfehérvár büszke lehetett – hangzott el a díjazott méltatásakor.

Székesfehérvár színházi értékeinek gyarapítása érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként az esten Pro Theatro-díjat vehetett át Lőrincz Zsuzsa, a Vörösmarty Színház ügyvezetője. A díjazott 2014 óta rendez gyermekelőadásokat a Vörösmarty Színházban, nevéhez fűződik a 2022-ben nagy sikerrel bemutatott Petőfi rock előadás. Méltatásában elhangzott, Lőrincz Zsuzsa a Koronázási Szertartásjátékok egyik motorja, a Rákóczi Szövetség és a Vörösmarty Színház által közösen létrehívott Kárpát-medencei színjátszó tábor alapító tagja. Fő szervezőként támogatja az Atlantisz Programot, a Multiverzumot és az Újszövetség Maratont, továbbá jelentős szerepet vállalt az idén tavasszal megrendezett Színházi Olimpia vendégelőadásainak szervezésében, lebonyolításában.

A díjátadót követően a Bagó Bertalan rendezte Apacsok című előadást láthatta a közönség, amely az indián játékok idejéig, az 1960-as évekig repítette vissza a nézőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában