A tudás és a művészet határán

2023.11.30. 15:00

Dienes Ottóra, a fehérvári polihisztorra emlékeztek (galéria)

Dienes Ottóra emlékeztek szerda este, aki nem csak mint tanár, hanem mint író, és a képzőművészetek iránti szenvedélyével is maradandót alkotott.

Hajdú Marianna

Dienes Ottóra emlékeztek szerdán este egykori diákjai, pályatársai a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban

Forrás: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

Az esemény, amelyet a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház adott otthont, nemcsak egy kiváló polihisztorra emlékezett, hanem a fehérvári közösség egyik meghatározó alakját is köszöntötte.

Dienes Ottó, aki három évvel ezelőtt távozott közülünk, a klasszikus értelemben vett polihisztorok ritka példájának számított. Tanári és írói karrierje során jelentős hatást gyakorolt diákjaira, kollégáira és az irodalmi világra egyaránt. Székesfehérváron töltött évei alatt, különösen a Vasvári Pál Gimnáziumban és a Teleki Blanka Gimnáziumban végzett munkája révén vált a város szellemi életének meghatározó alakjává.

A megemlékezést olyan neves személyiségek tették színesebbé, mint Kovács Imre Attila, Vakler Lajos, Cserta Gábor, Takács László és Bakonyi István, akik mind személyes emlékeikkel és tiszteletükkel adóztak Dienes Ottó emlékének. A résztvevők között sok volt az egykori diák, kolléga és tisztelő, akik egyaránt osztoztak abban a megtiszteltetésben, hogy ismerhették és tanulhattak tőle.

Dienes Ottó költészete, írói munkássága, és a képzőművészethez fűződő kapcsolata sokrétű volt. Versei és prózái a megyei folyóiratokban és antológiákban gyakran megjelentek, míg képzőművészeti alkotásai – legyen szó fa kisplasztikákról vagy festményekről – rendszeresen szerepeltek tárlatokon.

Az emlékezés során a jelenlévők nem csak Dienes Ottó munkásságát idézték fel, hanem annak szellemi örökségét is, amely tovább él diákjaiban, olvasóiban és mindazokban, akiket életútja inspirált. A rendezvény méltó tiszteletadás volt egy olyan embernek, aki nemcsak tudásával és tehetségével, hanem emberi nagyságával is mély nyomot hagyott a fehérvári közösségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában