Újabb helytörténeti kiadvánnyal gazdagodott a város

2023.10.07. 14:00

Testközelbe hozott történelmi távlatok – Ádám László kötetét mutatták be Pusztaszabolcson

A Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány gondozásában jelent meg Ádám László Pusztaszabolcs a történelemben, a történelem Pusztaszabolcson című helytörténeti kiadványa, mely már a település értékeit felvonultató sorozat 58. példánya.

Héjj Vivien

Nagy érdeklődés övezte a helytörténeti kiadvány bemutatóját

Forrás: Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány

Újabb helytörténeti kötettel gazdagodott Pusztaszabolcs: a legutóbb megjelent kiadvány Pusztaszabolcs történetét és történelemben elfoglalt helyét hivatott bemutatni az olvasóknak. A kötet összeállítására Ádám László történelemtanár vállalkozott.

A szerzőről Czöndör Mihályné sorozatszerkesztő elmondta, Ádám László több mint 10 éve a Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány kuratóriumi tagja, több, korábban megjelent kötet társszerzője.

– Ha futóversenyhez hasonlítom a helytörténeti kiadványok készítését, akkor ez a mostani esemény olyan, mint amikor a célba ért győztes futónak bankettet szervezünk, ahol az álma eléréséhez megtett utat és a kifejtett teljesítményét mutatjuk be. A kötet magja a Pusztaszabolcs történetét az 1940-es évek végéig magába foglaló tanulmány. Kiváló szakmai tartalma, stílusa és nyelvezete a ma emberéhez, a ma diákságához szól – méltatta a kötetet a sorozatszerkesztő.

A régi történelmi eseményeken túl a kiadvány bemutatja a mai Pusztaszabolcs emlékhelyeit is. Így került bele az I. világháborús szobor, a II. világháborúban elesett katonák és polgári áldozatok névsora, a Trianon tábla és Szabolcs Vezér szobra. Az ezekhez tartozó leírások Ádám László értéktári munkájának eredményei.

A könyvosztást követően dedikálással zárult az esemény
Forrás: Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány

– A könyv főszereplői az események mögött sokszor láthatatlan emberek, mint a mi korunkban Ádám László, aki példaértékű módon ott van a pedagógusi hivatásában, a közéletben és a sportban – fogalmazott Czöndör Mihályné, aki reményét fejezte ki, hogy a községgé válás 150 éves évfordulójára – ami 2025-ben lesz – elkészülhet a most megjelent kötet folytatása és a Ki-kicsoda a pusztaszabolcsi helytörténetben kiadvány.

A kötet bemutatóján a szerzőt énekszóval köszöntötték tanítványai, a József Attila Általános Iskola diákjai, majd Ádám László mesélt Jászapátihoz, a jászokhoz és Pusztaszabolcshoz fűződő kapcsolatáról és a kiadvány születéséről, amely szakdolgozatként is nagy sikert aratott.

A rendezvény kötetlen beszélgetéssel és dedikálással zárult.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában