Interaktív előadás

2023.10.30. 18:00

Rejtő Jenő kalandos életútját ismerhette meg a könyvtár közönsége

Telt házas előadást tartott a Vörösmarty Mihály Könyvtár Zsolt utcai Tagkönyvtárában hétfő délelőtt Gallai Virág. Szó volt Rejtő Jenő fiatalkoráról, kalandos életéről és legnépszerűbb műveiről is.

Héjj Vivien

Gallai Virág (b) interaktív előadással várta az érdeklődőket

Fotó: NAGY NORBERT

Szent Komédia, avagy Vesztegzár a Tagkönyvtárban címmel tartott előadást Rejtő Jenő életéről is munkásságáról a Zsolt utcában Gallai Virág, akit telt házas közönség fogadott.

Elhangozott, Rejtő Jenő 1905. március 29-én született egy zsidó család harmadik gyermekeként, Reich Jenő néven. Anyja háztartásbeli volt, apja kereskedőként dolgozott.

Az iskolában főként az irodalmat szerette, bár nem volt kifejezetten jó tanuló, társai közt gyakran előtűnt tréfamester attitűdje. Több iskolából elbocsátották, így már fiatalon megkezdte kalandos életútját. Nyarait rendszerint a Balatonnál élő rokonoknál töltötte.

– Nőügyei viharosak voltak, nem nagyon voltak hosszú távú kapcsolatai, habár kétszer megnősült. A titkárnőjét vette el, csak úgy, mint Dosztojevszkij. Barátai biztatására kezdett bokszolni, az egyik edzésen erőteljes ütést kapott, ekkor törött el az orra, ettől lett ferde, és vélhetően arcidegbénulást is szenvedett – mesélt az előadó.

Az írás mellett a színészettel is kacérkodott Rejtő, aki 1927-ben Berlinbe ment és fizetés nélküli színházi statisztának állt. 1930-ig Európában bolyongott, majd 1934-ben így emlékezett külföldi kalandjaira: „Mikor Berlinben elfogyott a pénzem, Hamburg egyik külvárosában, Altonában, a Rakéta nevű mulatóban lettem parkett-táncos. Emlékeszem, egyszer kirobbant egy verekedés, és engem is szépen összeszurkáltak. Tavasszal aztán, amikor megindult a hajózás, lekerültem a kikötőbe, itt végeztem először fizikai munkát. Svájc következett, ahol magyar kézimunkákkal házaltam. Ekkor tapasztaltam, hogy a görnyesztő dokkmunkánál gyötrelmesebb a házalás. Egy hónapi házalás mint pszichológiai tanulmány, felért könyvtárnyi elmélettel.”

Az író megjárta többek között Konstantinápolyt, Ankarát, Felső-Ausztriát és Dalmáciát is. Párizsban néhány napig a bolondok házában lakott. Volt, hogy cukorkát árult, máskor mosogatóként helyezkedett el.

Szoros barátság fűzte mások mellett Karinthy Frigyeshez, Kabos Gyulához és Latabár Kálmánhoz. Verseiben felfedezhető Ady Endre hatása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában