Harangkondulás és umpapaumpa

2023.09.05. 20:30

A kultúra és a hagyomány köré fonódott a falunappal egybekötött bányásznap Kincsesbányán (galéria)

Ebben az évben 73. alkalommal rendezték meg a bányásznapot a bauxitbányának köszönhetően megszületett településen. A jókedv és a vidámság idején kultúrát is csepegtettek a helyi borok és pálinkák mellé, de természetesen megemlékeztek a bányáról, bányászokról és elismeréseket is adtak át.

Palocsai Jenő

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A szokásokkal ellentétben a 73. bányásznap első napja nem a művelődési ház előtt zajlott, hanem a Rákhegyi Közösségi Házban, amit a helyiek tájháznak hívnak.

-Népzenei estét terveztünk és nemcsak a helyiek, a rákhegyiek, hanem sokan mások is nagyon szerették ezt az új közösségi helyszínt, mondta Majer Tamás, a Kincsesbányai Művelődési Ház vezetője, aki hozzátette, hogy a tájház udvarán a Barátok és a Kákics zenekar koncertjén, előadásán is sokan voltak, megtöltve a rendelkezésre álló teret. A népzenére kíváncsi közönség megtekinthette a bányásznapra összeállított kamara kiállítást is, Kincsesbánya múltjáról és jelenéről.

Az esemény második napja nemcsak bányásznap, hanem egyfajta falunap is egyben, ennek megfelelően, ahogy minden évben, idén is volt vurstli, gyerekjátékok, állatsimogató és persze nem maradt el a vattacukor és a jégkása sem, de volt több egészen új elem is a programfolyamban, például a ceglédi kannázás.

-Rendkívül interaktívra sikeredett a ceglédi kannázás Franczia Danival. Volt, hogy negyvenen ragadtunk egyszerre kannát és a kezdeti meglepődöttség után, kis tanulással, gyakorlással, már mindannyian a megfelelő ütemben tudtuk dobolni ugyanazt a ritmust, emlékezett vissza Majer Tamás.

Umpa, umpa, umpapa lumpa, szólt a szöveg, melyet magas és mély hangokkal kísértek a különleges hangszeren. A kulturális műsor később is folytatódott. József Attila verset énekelt a Regélők Énekegyüttes, és Molnár Ferenc kabarétréfát adott elő az ercsi Felvonási Tünetek Színjátszó Műhely. Este aztán Sári Évi musical énekesnő volt a főfellépő. A művésznő rendszerint két táncossal szokott kiállni a közönség elé, de Kincsesbányára egyedül érkezett, ám magánya hamar véget ért. A fellépés hangulatának köszönhetően nyolc helyi gyermek ugrott már az előadás első perceiben a színpadra, az énekesnő engedélyével, és gyakorlatilag az egész előadás alatt táncoltak. Őket a Crazy Monday formáció követte a színpadon, ahol hajnalig hozták a hangulatot az utcabálon.

Nemcsak a kamarakiállítással emlékeztek meg a település múltjáról. A bányászemlékműnél tartott koszorúzáson, Milla Gergely jóvoltából megkondult a harang, és a hagyományos egy perces néma vigyázzállást követően Tápai Petra, a helyi iskola 2. osztályos tanulója mondta el Horváth Szabolcs: Bányásznapra című versét.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Elismeréseket is adtak át az ünnep alkalmából, így a legfiatalabb és a legidősebb polgár is kapott egy-egy oklevelet és emellett hatan kaptak különböző címeket.

Kincsesbánya legidősebb polgára Bittman Jakabné, Frang Katalin, aki 1929. április 20-án született Iszkaszentgyörgyön. Tehát Katica néni 94 évesen kapta az oklevelet. Mayer Barnabás, illetve szülei Mayerné Faragó Barbara Edit és Mayer Balázs is a színpadra léphetett, ugyanis Barni 2023. július 9-én született, így ő most a legifjabb polgára a településnek.

Murányi Mariann, polgármester, Kincsesbánya Község Önkormányzata, illetve annak képviselő-testülete elsőként Csepiné Kelemen Máriának adott elismerést. Az önkormányzati hivatalban végzett kiemelkedő munkájáért Közszolgálati Díjban részesült. Kovács Géza, a kincsesbányai Kazinczy Ferenc Általános Iskola igazgatójának, Pittner Károlyné tanárnőnek Pedagógiai Díjat adtak át, igaz, utóbbi nem tudott jelen lenni a díjkiosztón.

Szintén a helyi iskolában dolgozik Venczák Jánosné, aki a Közszolgálati Díj tulajdonosa lett. Az ötödik díszoklevelet, a Közművelődési Díjat, Török Laura kapta, a kulturális életben elért sikereiért, kiemelkedő tevékenységéért, Hudák Gergelyt a sport terén elért sikereiért jutalmazták. A Testnevelési és Sport Díj tulajdonosa külföldön edz, így édesanyja vette át az oklevelet.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában