Öreghegyi Közösségi Ház

2023.08.26. 12:00

Pénteken elkezdődtek az Aranybulla Művészeti Napok

Pénteken este a Budapest Opera Lounge estje, opera fine dining, valamint Velich Rita jelmeztervező és Velich Dóra Teo képzőművész kiállítása nyitotta meg az Aranybulla Művészeti Napokat, szombaton Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós Kártyajáték című estje ígér tartalmas kikapcsolódást, vasárnap pedig a Soulwave koncertje várja a közönséget az Öreghegyi Közösségi Házban.

Feol.hu

Fotó: Bácskai Gergely / ÖKK

Több mint húsz éve, az Öreghegyi Közösségi Ház egykori legendás igazgatója, Tóth István ötlete nyomán kezdték el szervezni az Aranybulla Művészeti Napokat. Az idei rendezvényen hagyományosan kiállítás nyílt, a színpadot pedig zenés produkciók vették birtokba.

A kiállításmegnyitó előtt Léder-Puja Andrea és Kendi Lajos operaénekesek, valamint Oláh Krisztián zeneszerző, zongoraművész barokk áriákat, francia sanzonokat és nápolyi dalokat hoztak Fehérvárra.

Fotó: Bácskai Gergely / ÖKK

Az Aranybulla Művészeti Napok keretében nyílt meg Velich Rita Jászai Mari-díjas jelmeztervező és Velich Dóra Teo képzőművész A szellem misztériuma című kiállítása. Velich Rita, a Magyar Állami Operaház jelmeztervezője számos budapesti és vidéki színházban dolgozott, munkásságában meghatározók a zenés színházi és táncdarabok – többek között olyan nagy sikerű musicalek jelmezeit tervezte, mint a Mozart!, az Elisabeth vagy a Rómeó és Júlia, és ő tervezte a Bánk bán operafilm jelmezeit is. Fehérvári kiállításán a Turandot, A bajadér, a Veled, Uram!, a Macbeth, a Varázsfuvola, az Aida és az István, a király produkciókhoz készült jelmezeiből látható válogatás.

Velich Dóra Teo művészetét változatos technika- és anyagalkalmazás jellemzi. Munkásságában kiemelkedő jelentőségűek a keleti ihletésű művek, illetve a modern természettudomány és a művészet kapcsolatát kutató, a fizika és a csillagászat jelenségei által inspirált munkák.

Fotó: Bácskai Gergely / ÖKK

A két alkotó tárlatát Csáji László Koppány író, kulturális antropológus, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének igazgatója nyitotta meg, előtte Lantos Zoltán hegedűművész, majd a Székesfehérvári Balett Színház táncművészei adtak rövid műsort. A kiállítás október 7-ig látogatható. A megnyitó után gyertyafényes, opera fine dininggal folytatódott az este.

A zene nem hiányzik majd a szombati kínálatból sem: történetek, versek, dalok hangzanak el Beck Zoltán énekes-gitáros, dalszerző és Vecsei H. Miklós színművész 20 órakor kezdődő Kártyajáték című estjén. Az Aranybulla Művészeti Napok zárásaként vasárnap este nyolckor a Soulwave lép színpadra. Az indie és folk hatásokkal rendelkező magyar alternatív-rock zenekar dalait lélekemelő monumentalitás jellemzi; nagyívű refrének, metaforikus dalszövegek, mindezt a modern akusztikus popzene köntösébe bújtatva.

Az Aranybulla Művészeti Napok szombati és vasárnapi programjaira ingyenes a belépés. - olvasható az ÖKK közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában