Királyi Napok

2023.08.14. 20:50

Nemzeti Emlékhely: „Egy olyan helyen vagyunk, ahol legméltóbb módon emlékezhetünk..."

A fogadalmi szentmise után az ünneplő közösség díszmenetben a Nemzeti Emlékhelyhez vonult, ahol a Himnusz eléneklése után Cser-Palkovics András polgármester mondott beszédet, majd Székesfehérvár püspöke imádkozott, ahogy azt a szent király tette egykor, fia, Szent Imre sírjánál.

Kecskés Zoltán

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Köszöntök mindenkit ezen a helyen, ahol beszélni mindig különös érzés, egyben különleges felelősség is. Nem hiszem, hogy indokolni kell azoknak, akik erre az ünnepségre, előtte a szentmisére érkeztek ebbe a városba. Akár fehérváriként tették, akár máshonnan érkeztek hozzánk, haza jöttek a nemzet történelmi fővárosába. Most pedig egy olyan helyen vagyunk, ahol legméltóbb módon emlékezhetünk a mai eseményekre, és hívhatjuk fel a figyelmet arra, hogy hogyan hathatnak ezek a mában és hogyan tehetünk azért, hogy hassanak majd a jövőben is – kezdte ünnepi beszédét a polgármester. Kiemelte, a Királyi Napok rendezvénysorozat nem csak a találkozásokról és a kulturális rendezvényekről szól, hanem értékeket ad, s közvetít, ami nélkül ma nem lehetnénk itt, vagy legalábbis biztos nem magyarul beszélgethetnénk. Hangsúlyozta, hogy hitünknek köszönhetjük ezt és annak, hogy annak idején ezt a nemzetet, országot, hazát, Szent István ebben a városban, ezekben az órákban, ezekben a helyekben az oltalmába ajánlotta Szűz Máriának: „Ez nem önmagában egy történelmi esemény volt, ez annál sokkal több. Nekünk fehérváriaknak kiemelt feladatunk a nemzet történelmi fővárosában, Szent István városában, hogy hitelesen képviseljük és őrizzük értékeinket, hogy 20, 50, 100 vagy 200 év múlva útódaink is méltóképpen emlékezhessenek." – fogalmazott Cser-Palkovics András.

A polgármester beszédét követően Székesfehérvár püspöke elmondta a felajánlási imát.

– Emlékezzél meg, Istennek dicsőséges anyja, Magyarok Nagyasszonya, szentséges Szűz Mária! Emlékezzél meg örökségedről, amelyet hű szolgád, első királyunk és apostolunk, Szent István neked fölajánlott. Tekints kegyes szemmel országodra, városunkra: légy szószólónk és közbenjárónk Szent Fiadnál, Jézus Krisztusnál. Hozzád kiáltottak őseink, és minden ínségükből megszabadultak. Ez a remény éltet most is, ez a bizalom indít, hogy oltalmadban keressünk menedéket mi, a Te néped és örökséged. Oltalmazd és védjed hatalmas pártfogásoddal minden testi-lelki bajtól országunkat és városunkat. Hazánk fő pásztorainak nyerj isteni segítő kegyelmet küldetésük teljesítéséhez, híveidnek pedig az élő hitt cselekedeteiben és gyümölcseiben buzgó szívet. Könyörgünk Nagyasszonyunk magyar hazánkért és városunk vezetőiért, hogy a szentlélek ajándékai által megvilágosítva védelmezzék az igazat, a közjó előmozdításán őszinte igyekezettel fáradozzanak... – hangzott el az imában.

A fohász után Szent István és Szent Imre sírján is koszorút helyezett el Spányi Antal megyés püspök, Cser-Palkovics András polgármester, Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Vargha Tamás, Törő Gábor és Tessely Zoltán országgyűlési képviselők. Majd meggyújtották az emlékezés gyertyáit. A Boldog Asszonyanyánk eléneklése után az ünnepélyes menet a Magyar Szent Család ereklyéivel visszaindult a Püspöki Palotába a székesfehérvári Helyőrségi Zenekar kíséretével.

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában