Fogadalmi szentmise

2023.08.14. 20:00

„Szent István királyunk ma is példakép - 985 évvel ezelőtt az egyetlen biztos utat választotta, amely életre vezetett" (galéria)

Az ünnepi körmenet után Spányi Antal megyés püspök köszöntötte a hívősereget a Bazilikában, amely csordultig telt a fogadalmi szentmiséje alkalmából. Felidézte az 1038. augusztus 14-i eseményeket, amikor Szent István király életének utolsó estéjén, végső erejét összeszedve átment az általa a Boldogasszony tiszteletére épített templomba. Fia sírjához térdelt, tekintetét az égre emelte, tudva, hogy utód nélkül távozik a világból, csak a mindenhatótól remélhetett segítséget.

Kecskés Zoltán

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megyés püspök szentbeszédében kiemelte, hogy Szent István királyunk akkor az egyetlen biztos utat választotta. Életében, ha kellett a király harcolt, amikor kellett tárgyalt és szövetségeseket keresett. És amikor azt látta, emberileg nincs út előtte, amikor kiszolgáltatottnak látta magát és nemzetét is, nem kétségbeesett, hanem megtalálta az egyetlen biztos utat. Erős férfiként, felelős vezetőként, a hit gesztus át tette: felajánlotta a Szent Koronát és az országot Szűz Máriának. Ezzel döntésével - ahogy a történelem is alátámasztja - megmentette nemzetét, megőrizte országát. Spányi Antal hozzátette azt is, hogy első, szent királyunk hite és példája adhat reményt a mai kor, zűrzavaros világában is. Hiszen, ha nem térünk le a szentistváni útról, megmaradunk magyarnak és kereszténynek lenni.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szentmisét követően körmenetben kísérik a magyar Szent Család ereklyéit a Nemzeti Emlékhelyre, ahol a város nevében Cser-Palkovics András polgármester is beszédet mond, majd Székesfehérvár püspöke imádkozik, ahogy azt a szent király tette egykor, fia, Szent Imre sírjánál.

Kapcsolódó cikk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában