A Szent Korona útja és küldetése a magyarságért

2023.08.19. 07:30

Előadással ért véget erre az évre Pákozdon az Emlékparki Nyár

Az idei esztendőre lezárult a pákozdi katonai emlékpark rendezvénysorozata, a 11. Emlékparki Nyár. Rendkívüli aktuálisan és stílusosan, mivel mással a nemzeti ünnephez közeledve, mint egy Szent Koronáról szóló előadással. Csomor Lajos ötvösmester beszélt évtizedeket átívelő kutatásainak eredményeiről.

Tihanyi Tamás

Csomor Lajos évtizedek munkáját összegezte előadásában a katonai emlékpark rendezvénytermében

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Csomor Lajosnak igazán nem kellett sokat utaznia ahhoz, hogy találkozzék hallgatóságával pénteken késő délután a nemzeti emlékhelyen, hiszen nagyon hosszú ideje Pákozdon lakik. Az ötvösmester vetített képes előadásában felidézte a Szent Korona keletkezésének körülményeit, beszélt azokról a vitákról, amelyek máig sem csillapodtak némely kérdésben. Mivel 1983-ban kezébe vehette és munkatársaival együtt megvizsgálhatta a magyar történelem legfontosabb, szakrális jelentőségű hatalmi jelvényét, láthatta a sérüléseit is, hiszen többször megrongálták, átalakították, javították. A történelem nagy próbatétel elé állította azokat, akik viselték, de aztán még azokat is, akik őrzésére vállalkoztak.

Dedikáltatta könyvét előadása előtt Csomor Lajossal Tolcsvay Béla Kossuth-díjas énekmondó is. Ő a „szomszédból”, Pázmándról érkezett az eseményre
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Akik nem lehettek ott a pákozdi katonai emlékpark Emlékparki Nyár elnevezésű rendezvénysorozatának utolsó állomásán, podcast adásunkban rövidesen meghallgathatják, sőt, a későbbiekben a FEOL felületén el is olvashatják azt az interjút, amit Csomor Lajossal kutatásainak eredményeiről, sokaktól eltérő álláspontjáról, küzdelmeiről, szakrális élményeiről készítettünk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában