Csokonai Vitéz Mihály-díj

2023.08.19. 11:56

Állami kitüntetést kapott a székesfehérvári táncegyüttes

A jövőre 75. születésnapját ünneplő Alba Regia Táncegyüttes Csokonai Vitéz Mihály-díjat kapott augusztus 19-én a Pesti Vigadóban.

Szanyi-Nagy Judit

A Mesenép című előadásuk is nagy siker

Fotó: Simon Erika

Az együttes tagjai nem hivatásos táncosok, hobbiból lépnek egyről a kettőre. A díj ezt hivatott elismerni: a Csokonai nevével fémjelzett kitüntetés a nem hivatásos, amatőr színjátszás, vers- és prózamondás, bábjátszás, kórus- és zeneművészet, képző-, fotó-, film-, videó-, táncművészet, valamint a hagyományőrzés, a tárgyalkotó és előadó népművészet területén elért kimagasló művészeti munka elismeréséért adományozható. A kitüntetettek okiratot és egy bronzból készült érmet kaptak, melyen Csokonai arcképe látható.

"Koreográfiájukban az egész magyar nyelvterület táncait, színes népviseleteit mutatják be. Az autentikus koreográfiák mellett az együttes repertoárja kortárs, illetve táncszínházi alkotásokkal is folyamatosan bővül. Az együttes mindig fontosnak tartotta, hogy élő zenekari muzsikára táncoljon, ahogy ezt tették elődeik is több mint száz évvel ezelőtt" – olvasható a hírt hozó ARTe-sajtóközleményben. 

Az állami kitüntetést a fővárosban Juhász Zsófia, az Alba Regia Táncegyesület elnöke és Majoros Róbert, a táncegyüttes művészeti vezetője vette át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában