Óriásbábok vonulása: a legkisebbek és a legnagyobbak

2023.07.29. 21:15

Szent István meglátogatta egykori városát (galéria, videó)

Szent István városának örök ura, maga az államalapító nagy király tette tiszteletét és vonult végig a belvároson szombaton délután, fénylő napsütésben és rajongó gyermeki tekintetek előtt. Természetesen nem maradt egyedül, előkelő társaság, a magyarság múltjának egy másik királyi szentje, a lovagkirály László, valamint Könyves Kálmán és II. (Vak) Béla király kísérte az úton.

Tihanyi Tamás

Haraszti Zsigmond mutatta be a királyi fenségeket a nagyérdemű közönségnek

Fotó: Tihanyi Tamás

A menetben ezúttal is jelen voltak az I. András Király Lovagrend Katonai Hagyományőrző Egyesület tagjai, katonák, asszonyok és gyermekek, őket Ugocsay-Péterfalvy Bencze Tamás nagymester flaman zsoldosnak öltözve vezette végig a történelmi utcán, majd harci bemutatót tartottak. A lovagrendet 2004-ben alapították, céljuk a magyar katonai hagyományok kutatása és bemutatása. Elsősorban az Árpád-házi királyokkal, de elsősorban I. András korával foglalkoznak, de néhány fegyverük, ruházatuk már a késői középkort idézi. A rendezvényeken harcosaik és úrhölgyeik korhű ruházatot, illetve vértezetet viselnek, bemutatóik, amelyek nemcsak látványosak, de igen szórakoztatóak is, minden alkalommal kedves és érdekes pillanatokat szereznek az elmúlt századok iránt érdeklődőknek.

Az óriásbábokat régi korokat idéző öltözékben Haraszti Zsigmond kikiáltó mutatta be, a középkori hangulatot muzsikájával a Tabulatúra Régizene Együttes biztosította. A 23 esztendeje alakult zenekar tagjai a középkori, a reneszánsz és a barokk, valamint az egykori Magyarország területén elterjedt magyar vonatkozású zene minél szélesebb körben való megismertetésén fáradoznak.

A program este hatkor a Zichy ligetben, a Zenepavilonnál az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeinek műsorával zárult. A haza dicső korszakát idéző hétvégék a szervezők szándékai szerint  már a Királyi Napokra és a Koronázási Ünnepi Játékokra hangolják a közönséget.

Természetesen a legkisebbeknek tetszettek legjobban a legnagyobbak
Fotó: Tihanyi Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában