Frissen Fejérből

2023.05.03. 11:00

Hungarikummal ismerkedtek a Lepsényi Fekete István Általános Iskola diákjai

Melyik magyar királyunk hallhatta először a cimbalom hangját? Vajon mindig így nézett ki – ez a már ősinek mondható – hangszer?

Hajdú Marianna

Jobbágy Bence nem csak beszélt a hungarikumként tisztelt, ősi magyar hangszerről, a cimbalomról, de zenélt is rajta a lepsényi diákoknk

Forrás: Borsos György/Lepsényi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár

A Lepsényi Fekete István Általános Iskola diákjai minden és még ennél is több kérdésre kapták meg a választ Jobbágy Bencétől, a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanárától. A 2022-ben sikeresen vett részt a Lepsényi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár a Hungarikum pályázaton, amelynek keretében most az általános iskola diákjai ismerkedhettek meg a tradicionális magyar népi hangszerrel, a cimbalommal. 

Az érdekfeszítő előadáson a gyerekek sok mindent megtudtak erről az ősrégi hangszerről, ahol kiderült, hogy a cimbalom őse Perzsiából származik és Magyarországon az első írásos említését 1516-ban találhatjuk, II. Lajos magyar királlyá koronázásakor. 

A különleges hangszer eleinte kisebb méretű volt, nyakba akasztva zenéltek vele vagy kis asztalra helyezve lehetett játszani rajta. Lábakon csak a 19. század végétől áll a cimbalom, amikor is Schunda Vencel József gondolt egy merészet, és 4 lábra állította a zeneszerszámot, így már kényelmes volt, és ráadásul pedált is kapott.

A bemutatott hangszert természetesen Jobbágy Bence meg is szólaltatta, több zeneszámot is eljátszva rajta, a két verővel varázsolva el a gyerekeket. 
Búcsúzóul a gyerekeknek el kellett találniuk, hány húr is található a cimbalmon? Mint kiderült, összesen 133, de a zenészek szerencséjére, ezek csoportokba vannak szedve.
Az előadás végén már nem volt kérdés: ha az elkövetkezendőkben a gyerekek ilyen hangszert látnak vagy hallanak, fel fogják ismerni az egyik magyar hungarikumot: a cimbalmot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában