Felülnézet

2023.04.05. 07:30

Természet ihlette szőnyegek, grafikák – fehérvári alkotó munkáiból nyílt tárlat a Pelikánban

Szántóföldek ihlette szőnyegek és kis grafikák sorakoznak a Pelikán Fészek kiállítóterében: Szabó Anikó textilművész munkái karnyújtásnyi közelségbe hozzák a természetet.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Április első napjaiban a kényszerű zárvatartás után újra kinyitotta kapuit a közönség előtt a Vörösmarty Színház játszóhelye, a Pelikán Fészek. A kiállításmegnyitó előtti percekben elhangzott: az emeleti galéria küldetése, hogy a városhoz kötődő művészeknek lehetőséget adjon arra, hogy munkásságukat a nagyközönségnek is bemutathassák.

Fotós: Fehér Gábor / FMH

Láttak már szántóföldet felülnézetből? Ha ezt az élményt eddig még nem tapasztalták meg, akkor már csak ezért is érdemes körbejárni és közelebbről is szemügyre venni Szabó Anikó textilművész kiállított alkotásait. A Fields szőnyeg kollekciót ugyanis a szántóföldek felülnézeti képeit jelenítik meg. A hangulat, a színek és a struktúra mind közelebb hozzák a természet egy-egy szeletét. A szőnyegek ölelésében kiállított kis grafikákat a kaszálókon és a mezőkön található növények inspirálták.

A tárlatot Lehrner Zsolt alpolgármester nyitotta meg, úgy fogalmazott, a Pelikán a művészet és a kultúra otthona.

Fotós: Fehér Gábor / FMH

– A Mezőföld csodálatos kukorica- és búzatáblái, erdei, tarlói köszönnek vissza a művész szőnyegeiben. A grafikák által megcsodálhatjuk és ráismerhetünk e tájegység csodálatos mezei virágaira. A textilművész ezeket a mezőket képezte le azzal a céllal, hogy a természetet ily módon hozza be az emberek otthonába. Anyaghasználatában a természetszeretet, természetközeliség jelenik meg az anyaghasználatban és színvilágban. – fogalmazott az alpolgármester.

A kiállításmegnyitó után a Vörösmarty Színház a Petőfi rock című előadással ünnepelte a játszóhely újranyitását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában